woensdag 12 mei 2010

iPad te dominant?

Sinds vrijdag heb ik mijn iPad en ik doe er precies mee wat ik ervan verwacht had. Lekker bank hangen, internetten, bloggen en films kijken. Omdat het nieuw is, wil ik er ook veel over lezen, maar soms lijkt het wel alsof er niets anders meer bestaat dan de iPad en dit ergert veel mensen.

AppleMarketing1 

Dit was op Nu.nl, maar ik lees veel reacties op GizModo dat mensen zich afvragen of GizModo nog wat anders doet dan alleen maar over de iPad te schrijven. Wat me ook opvalt is het Apple liefde haat verhaal. Zoveel emotionele reacties, het lijkt haast wel religie. Ik vind het een fijn apparaat en bepaalde dingen zijn er erg goed op gedaan. Lange duur van de accu vind ik een groot onderbelicht voordeel, en multitasken en vooralsnog voor mij een grote tekortkoming. Daarnaast neemt Apple wel een risico met het beperken en afzonderen van de AppStore. Niettemin hoeven ze niet de grootste te zijn, als je maar winstgevend bent. Uiteindelijk denk ik dat Android groter wordt dan het iPhone OS. Minder beperkingen en meer verschillende hardware. Een goede gebruikerservaring realiseren met Android is dan wel weer een stuk ingewikkelder omdat je met veel meer zaken rekening moet houden. Overigens moedig ik concurrentie alleen maar aan. Het is toch alleen maar goed als er veel alternatieven komen? Dan wordt alles beter.

Ik ben mijn iPad intensief aan het gebruiken om echt te kijken of het apparaat aansluit bij de verwachtingen die ik voor deze nieuwe markt heb. Duidelijk is dat ik erg positief ben het het in ieder geval heerlijk vind werken, nadelen zijn er ook en hier is een opsomming:

  • Wordt erg kaal geleverd. Zelfs het draadje voor het opladen moet je ook gebruiken om te synchroniseren met je computer. Alles moet je extra aanschaffen en dit gaat serieus extra geld kosten. Ook aansluiten op TV moet met verloop stekkertjes.
  • Het scherm zit erg snel vol met vingers die je eraf moet boenen. Misschien dat een protector dit probleem kan verhelpen.
  • Multitasken is een serieus gemis. Juist omdat je meer op een iPad doet dan op een iPod touch of iPhone heb je dit echt nodig. Hopelijk zal de nieuwe firmware deze zomer dit probleem oplossen.
  • Filmkijken gaat geweldig, gisteren “Up in the Air” gekeken en die ervaring was erg goed, wel jammer dat het scherm niet de juiste formaten hiervoor heeft zodat je altijd een deel van je scherm afkapt of met behoorlijke zwarte balken zit.

Er is dus nog behoorlijk wat verbeteringen mogelijk. Niettemin ben ik een fan. Zo meteen is het apparaat ook in Europa te koop en als je de prijzen bekijkt lijken die erg hoog vergeleken met de dollar. Wat je echter niet leest in de diverse media is dat de amerikaanse prijzen zonder BTW zijn. Op de iPad van $ 599 komt dus direct al een $ 53 dollar aan belasting bij. Ook als je ziet dat de euro snel minder waard wordt is de (redelijke vaste) prijsstelling van Apple minder slecht dan het lijkt.

Als laatste puntje wil ik nog opmerken dat het in gebruik nemen van de iPad toch wel een zeer goede ervaring is qua synchroniseren en dergelijke. Je prikt hem in de computer en direct worden ook alle iPhone apps overgezet naar de iPad. Ook het kopen in de Amerikaans AppStore gaat vlekkeloos en de apps bestaan naast elkaar zonder dat je hier nadelen aan beleefd. Wel even tegoed kaarten kopen en een adres in de verenigde staten gebruiken om aan te melden. Niettemin is het gemak een van de grootste stuwers van het succes van Apple en zie ik als leermoment. Het geld wordt zeer gemakkelijk uitgegeven en het doet het allemaal gewoon. Dit heb ik anders meegemaakt.

Ja de iPad is erg aanwezig in het nieuws en ik denk dat dit ook wel terecht is. Het gaat namelijk om een hele nieuwe stroming aan gebruiksapparatuur en hopelijk krijgen we snel goede alternatieven van concurrenten. Ik denk alleen dat de concurrentie toch vrij lang op zich laat wachten en zie Android als de grootste kanshebber. In aantallen groeien ze volgens mij al sneller de iPhone OS en het is voor meer hardware geschikt, maar qua gebruikersgemak en aanbod moet nog wel heel erg veel gedaan worden.