maandag 31 mei 2010

Azure pricing

Ik heb een tijdje gespeeld met Microsoft Azure. De cloud an sich is al ingewikkeld genoeg, maar Microsoft bood voor 3 maanden een soort van gratis versie aan. Nu is er niet zoiets als je account op pauze zetten en na 3 maanden ga je gewoon betalen.

Dit zijn de prijzen zoals deze gepubliceerd zijn:

· $0.15 per GB for data transfers from European and North American locations
· $0.20 per GB for data transfers from other locations
· $0.01 per 10,000 transactions

Wat de transacties precies inhouden is mij niet duidelijk. En mijn gevoel is momenteel dat Azure zeker niet door de menigte zal worden opgepikt. Het aan de praat krijgen kost nogal wat inspanning en documentatie die ik gevonden heb is matig. Daarnaast merk je aan alles dat het nog een 1.0 versie is. Vage foutmeldingen, een geweldig ongebruiksvriendelijke interface. Alsof ze het technisch werkend hadden en daarna zijn gaan sleutelen hoe het toegankelijk te maken voor ontwikkelaars. Ook support aanvragen was niet triviaal. Op een gegeven moment moest ik inloggen op een site met mijn Microsoft credentials op een site waar alleen een Microsoft banner was te zien maar waar heel Microsoft niet in de URL naar voren kwam.

MicrosoftCustHelpPage

Op zich vind ik de architectuur wel mooi opgezet met duidelijk onderscheid tussen code uitvoeren, data opslaan en SQL Server databases. Momenteel ben je nog wel afhankelijk van third party software om je database te managen want SSMS kan standaard niet connecten naar je Azure SQL Server database. En zoals ik al schreef kun je het na het aanmaken ook niet even uitzetten. Nu mijn drie maanden afgelopen zijn moet ik dus betalen. Dit schrikt mij in ieder geval af omdat ik nog geen concrete dingen live te zetten heb. Geen probleem als je een groot bedrijf hebt, maar voor een ZZP-er die wel een cloud deskundige had kunnen zijn is dit een drempel.

Overigens wordt er veel geschreven over Cloud Computing en ik heb ook weer een artikel in de maak. Er zijn drie partijen relevant als het gaat om cloud computing in een business to business scenario:

- Cloud / Hosting / Infrastructuur aanbieders (als dit niet de software aanbieders zijn)
- Software aanbieders (Leveranciers)
- Software afnemers (Klanten)
- Gebruikers (werknemers en relaties van klanten)

De grootste groep, de gebruikers, zal de cloud worst wezen. Ze gebruiken software en vinden het prettig dat het altijd lijkt te werken en dat ze er overal en altijd bij kunnen. Voor veel gebruikers is alles wat je op het internet doet en opslaat in de cloud.

De cloud voor klanten biedt op zich geen functionaliteit maar staat voor bepaalde zaken zoals beschikbaarheid, redundantie bij falen, schaalbaarheid en uitbesteding van IT zaken. Je kunt niets meer met de cloud als dat je zonder kan, maar het dekt of schept een aantal randvoorwaarden welke soms ook geboden kunnen worden zonder dat dit in de cloud functioneert.

Dan zijn er de software makers. Zij maken de cloud pas tastbaar. Partijen zoals SalesForce.com maar ook Exact, Loket, AFAS, RAET, etc. Traditioneel werd software geïnstalleerd en ingericht bij een klant, maar nu is er ineens een generieke versie die in de cloud opereert. Zij zitten met technische uitdagingen, maar ook met vragen hoe business modellen eruit moeten zien en voor hun is de cloud een groot ding. Zij hebben het gevoel mogelijk de boot te missen en moeten hier iets mee. Zeker als er gebruikt gemaakt wordt van Amazon EC2 of Microsoft Azure moeten er vraagstukken als restores, encryptie, latency, etc. beantwoord worden. Maar ook bij een “private cloud” in een datacenter zijn dit geen triviale vragen en komt er zelfs een hoop juridische zaken bij kijken. Voor hen is de cloud in als zijn facetten van grote betekenis. Zij moeten immers de cloud belofte waar maken.

Dan is er nog de partij die de laatste laag beheerd als dit niet de software maker is. Zij zijn eigenaar van de cloud, de servers, verbindingen, infrastructuur. Zij beheren de fysieke cloud.

In dit artikel blijf ik nog redelijk abstract, het punt is dat de cloud helemaal niet magische hype is, maar gewoon tastbare praktijk, welke hard in ontwikkeling is. Als techneut vind ik de verschillende concepten erg interessant. Amazon, Google en Microsoft hebben alle drie een cloud oplossing welke enorm verschillend is van elkaar en uitdagingen op een eigen manier invult. Hier gaan ik binnenkort verder op in. Doel van het artikel is de cloud tastbaar te maken.