zaterdag 1 mei 2010

iPad is geen toeval

Ik heb de iPad inmiddels besteld en verwacht hem maandag of dinsdag binnen. Farideh maakte een filmpje over de iPad, dus heb hem nu ook in handen gehad, en ook Cindy mijn vrouw is enthousiast. Al eerder schreef ik dat ik geloof in de iPad, en dat deze manier van consumeren de toekomst (op de korte termijn) heeft. Zo zul je ook zien dat TV’s steeds meer met het internet gaat doen. Ik verwacht heel snel TV’s met een webcam aan boord, of dat je deze in ieder geval via USB kunt gebruiken voor videofoon gesprekken. Maar ook het consumeren van internet gaat op TV’s gebeuren en ik geloof dat Samsung nu zelfs al een App Store heeft. Ook dat zal een grote vlucht gaan nemen.

Maar nu terug naar de iPad. Zonet las ik een artikel waar ik door nu.nl op gewezen werd: http://techcrunch.com/2010/04/29/hewlett-packard-to-kill-windows-7-tablet-project/ . HP zou een concurrent van de iPad medio dit jaar uitbrengen, maar ziet door voorlopig vanaf. Windows 7 zou toch niet goed genoeg werken en de batterij opslurpen. En hiermee wil ik aangevend dat Apple geen slechte keuze heeft gemaakt door de iPad uit te rusten met dezelfde software als de iPod touch. Ja, het leek wel beperkt en minder revolutionair, maar om als product te kunnen slagen was onder andere een langere batterijduur gewoon noodzaak. 10 uur non stop zonder te laden en een stand-by van 1 maand is dus ook bijzonder en kwam dus ook met concessies. Dit is ook één van de redenen waarom flash niet toegelaten wordt op de iPhone, iPad, etc. Steve Jobs heeft hier een uitgebreid stuk over geschreven: http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/ . Wat ik niet wist is dat de processor in de iPad dus ook berekeningen deed voor het tonen van video door H.264 formaat toe te passen. Flash doet veel compressie dus in de software laag en daarmee is dus binnen vijf uur je batterij leeg.

Bepaalde keuzes bij de iPad leken in de eerste instantie wellicht minder innovatief te zijn, maar juist door de speciale mix hebben ze nu een killer product. Blijkbaar kun je gewoon geen laptop vervanger te maken op dit moment zonder tegen de grote nadelen aan te lopen zoals energie gebruik en een te zwaar operating system. Nu ben ik benieuwd of Microsoft Windows Mobile 7 wel de belofte waar kan maken.

Overigens denk ik dat er ook iPad-achtigen (noem het de Slate categorie) van andere bedrijven komen die ook succesvol zullen zijn. Android lijkt me namelijk prima geschikt hiervoor, ze hebben dan wel wat achterstand weg te werken en aangezien de prijzen van de iPad door veel analisten heel erg meevallen zal dat nog wel een zware dobber worden. De strijd zal dan vooral op prijs gestreden worden.

De laatste tijd kijk ik heel erg naar Social Media en Business modellen in de “nieuwe wereld” en vind ik het enorm interessant hoe de markt zicht ontwikkeld. Ik moet zeggen dat ik veel leer van Apple en bewondering krijg voor de manier waarop ze het doen. Aan de ene kant lijkt het een heel erg hard, commercieel en star bedrijf wat zich bijna als monopolist opstelt. Daarnaast lijkt Apple wel één grote hype en gevoel voor PR te hebben. Aan de andere leveren ze dus ook superieure spullen af en lopen ze een paar stappen voor op de concurrentie. Niet in sec hardware technologie en aantallen, maar wel in gebruikerservaring en vernieuwingen. Ik denk dat je leuke prijsvragen kunt uitschrijven met; wat wordt the next big thing van Apple? Of hoe ziet de 2e generatie iPad eruit? Bij deze neem ik me voor om de biografie van Apple te gaan lezen. Iemand een goede suggestie voor een boek of site?

Om terug te komen op de titel, de keuzes die voor de iPad gemaakt zijn komen niet uit de lucht vallen. In de eerste instantie ontving de iPad veel kritiek, maar nu blijkt al snel dat de concurrentie dezelfde problemen vraagstukken tegenkomt die Apple is tegengekomen. Ik zou het alleen maar fantastisch vinden als er een iPad killer komt, maar ik betwijfel of dit binnen twee jaar gaat gebeuren. Als het komt verwacht ik dat dit een Android/Google apparaat wordt. Ik kom hier over twee jaar op terug om dit te evalueren.