donderdag 8 oktober 2009

Toch een E-reader

Eerder schreef ik al dat ik wel geloof in een e-reader, maar dat het concept door Bol.Com niet goed wordt opgepakt door te hoge boekprijzen. Zie:

http://www.henrikoppen.nl/2009/08/bolcom-sony-en-de-nieuwe-e-reader.html
Toch brandde het geld in mijn zakken en wilde ik iets kopen. De Sony reader kan ook PDF formaat bestanden lezen en aangezien ik nog een hoop PDF bestanden te lezen had op mijn computer, beredeneerde ik dat het wel handig zou zijn om ze ook rustig op de bank te kunnen lezen. Toch wist ik wel dat ik redenen zocht om toch tot een aanschaf over te gaan…

Toen ik verder zocht kwam ik o.a. project gutenberg tegen van Google en daar is een hele hoop epub (formaat voor digitale readers) gratis op te halen. Genoeg literatuur voor een levenlang lezen. Na nog wat verder zoeken vond ik ook een hoop recente titels zoals je ook muziek vind op het internet. Nu was er wel voldoende basis!

Om de ironie erin te houden heb ik hem op Bol.Com gekocht, type Sony PRS600 met touch screen. Nadeel van die reader is dat het scherm wel wat reflecteert. Iets wat me de eerste uren nog wel irriteerde. Voordeel is dat je gemakkelijk gebruik kan maken van het interne Engelse (en Amerikaanse) woordenboek en nog wat andere voordelen. Het lezen beviel me de eerste uren niet bijzonder, maar dat had vooral te maken met het uitproberen van dingen. Als je iets leest wat echter interessant is ben je het e-reader lezen zo gewend en is het net als een boek.

Overigens ben ik maar gematigd positief. Het scherm blijft wat klein, PDF formaat leest niet ideaal en je moet nog steeds USB gebruiken om boeken erop te zetten. De bijgeleverde software is erger dan een drama en loopt per definitie steeds vast. De gratis Adobe (Adobe Digital Editions) is nauwelijks beter. Met zeer veel dingen merk ik dus dat het product nog zeker niet volwassen is.

Na een maand of wat zal ik laten weten of het een blijvertje is, of dat ie ligt stof te happen (dan gaat ie naar Marktplaats). Ik denk overigens wel dat de e-reader een prominente plaats gaat innemen. Het heeft zeer veel voordelen en als de nadelen steeds kleiner worden zal het door de massa omarmt worden. Dan krijg je eerst de heisa zoals je deze ook in de muziekindustrie ziet (als je het kan lezen, kun je het kopiëren) en er zullen dus nieuwe businessmodellen gaan ontstaan. Uitgevers zullen hier op in moeten spelen al denk ik dat het gros deze boodschap niet begrijpt en op langere termijn het loodje legt. Leesboeken waren tot nu toe redelijk gevrijwaard van piraterij, maar met de e-reader gaat hier verandering in komen al denk ik dat daar nog wel wat jaren overheen gaan.

Heb je zelf interesse om er één aan te schaffen? Neem dan niet zonder meer het leren hoesje erbij. Er zit al een opbergmapje in de verpakking en deze is voor mij praktischer dan de leren hoes die ik bij het afrekenen er toch maar bij bestelde. Overigens voel ik nog steeds ongenoegen dat de prijzen van Nederlandse digitale boeken veel te hoog zijn. Ik voel me daarom ook niet bezwaard over het alternatief…