donderdag 27 augustus 2009

Bol.Com, Sony en de nieuwe e-reader

Ik zou graag een het lezen op een E-Reader willen omarmen. Ik was dan ook erg geïnteresseerd toen Bol.Com gisteren met een aankondiging kwam: http://www.nu.nl/internet/2069263/sony-en-bolcom-hopen-op-doorbraak-digitaal-lezen.html

Teleurgesteld zal ik nu mijn ongezouten mening geven. Ik geloof dat het project momenteel kansloos is. Het grootste obstakel is de prijs van boeken. Ik liep door het aanbod heen en de prijzen. Bijvoorbeeld De pioenroos van Wayson Choy kost als boek 17,95 en digitaal 12,99. Dat scheelt dus vijf euro. Maar dan heb je een boek die je niet kan verkopen of echt uitlenen (het mag op een aantal readers geïnstalleerd worden). Als ik dan bedenk dat ze hem niet hoeven te drukken, versturen, retour kunnen krijgen en er werkelijk geen menselijk handelen aan te pas komt, dan voel ik me belazerd. Bij andere boeken was het verschil zelfs nog kleiner! IJs verkopen aan Eskimo's van Pacelle van Goethem kost als boek 22,50 en digitaal 19,49! Daarnaast bevat de e-reader geen WIFI, geen mogelijkheid om in de ochtend de krant te lezen en moet je boeken via je computer uploaden… Als ik ergens een hekel aan heb is het kabeltjes erin en eruit halen. Neem dan nog de prijs, 199 euro voor de kleine versie en 299 voor de touchscreen versie. Dat vind ik een *hoop* geld als je dit afzet tegen een Playstation 3 die nu ook 299 kost. En *dat* is een stuk techniek wat echt heel bijzonder is. In mijn ogen moeten boeken minimaal 50% van de prijs zijn van het fysieke boek en de reader mag volgens mij niet boven de 150 euro kosten. Nu is er geen enkele prikkel.

Dan ga ik nog even verder: Nu met zeven gratis verhalen! Kopt de site. Herman Koch, Kluun en andere grote namen worden genoemd. Deze kun je downloaden ook als je niets koopt. Even een e-reader installeren en lezen maar. Zijn het verhaaltjes van een paar pagina’s! Hiermee schep je verkeerde verwachtingen. Als je dit lees verwacht je eigenlijk er zeven boeken bij te krijgen.

Ik ben fan van bol.com, ik ben fan van Sony, maar dit mag niet in de schaduw staan van de “Kindle” van Amazon.com. Zij snappen tenminste dat je meer moet doen dan alleen een boekje op een digitaal apparaat lezen. Ik heb eerder geschreven over e-readers en zelfs dat papieren versies van kranten en boeken hun langste tijd gehad hebben, maar als ik dit initiatief zie, dan denk ik dat het toch nog wel heel wat jaren gaat duren.

Verder zal ik niet ingaan op de voordelen voor het milieu, de mogelijkheden om je bibliotheek onder je arm mee te nemen en dat zo’n apparaat nog onverwacht lekker leest.