maandag 31 mei 2010

Azure pricing

Ik heb een tijdje gespeeld met Microsoft Azure. De cloud an sich is al ingewikkeld genoeg, maar Microsoft bood voor 3 maanden een soort van gratis versie aan. Nu is er niet zoiets als je account op pauze zetten en na 3 maanden ga je gewoon betalen.

Dit zijn de prijzen zoals deze gepubliceerd zijn:

· $0.15 per GB for data transfers from European and North American locations
· $0.20 per GB for data transfers from other locations
· $0.01 per 10,000 transactions

Wat de transacties precies inhouden is mij niet duidelijk. En mijn gevoel is momenteel dat Azure zeker niet door de menigte zal worden opgepikt. Het aan de praat krijgen kost nogal wat inspanning en documentatie die ik gevonden heb is matig. Daarnaast merk je aan alles dat het nog een 1.0 versie is. Vage foutmeldingen, een geweldig ongebruiksvriendelijke interface. Alsof ze het technisch werkend hadden en daarna zijn gaan sleutelen hoe het toegankelijk te maken voor ontwikkelaars. Ook support aanvragen was niet triviaal. Op een gegeven moment moest ik inloggen op een site met mijn Microsoft credentials op een site waar alleen een Microsoft banner was te zien maar waar heel Microsoft niet in de URL naar voren kwam.

MicrosoftCustHelpPage

Op zich vind ik de architectuur wel mooi opgezet met duidelijk onderscheid tussen code uitvoeren, data opslaan en SQL Server databases. Momenteel ben je nog wel afhankelijk van third party software om je database te managen want SSMS kan standaard niet connecten naar je Azure SQL Server database. En zoals ik al schreef kun je het na het aanmaken ook niet even uitzetten. Nu mijn drie maanden afgelopen zijn moet ik dus betalen. Dit schrikt mij in ieder geval af omdat ik nog geen concrete dingen live te zetten heb. Geen probleem als je een groot bedrijf hebt, maar voor een ZZP-er die wel een cloud deskundige had kunnen zijn is dit een drempel.

Overigens wordt er veel geschreven over Cloud Computing en ik heb ook weer een artikel in de maak. Er zijn drie partijen relevant als het gaat om cloud computing in een business to business scenario:

- Cloud / Hosting / Infrastructuur aanbieders (als dit niet de software aanbieders zijn)
- Software aanbieders (Leveranciers)
- Software afnemers (Klanten)
- Gebruikers (werknemers en relaties van klanten)

De grootste groep, de gebruikers, zal de cloud worst wezen. Ze gebruiken software en vinden het prettig dat het altijd lijkt te werken en dat ze er overal en altijd bij kunnen. Voor veel gebruikers is alles wat je op het internet doet en opslaat in de cloud.

De cloud voor klanten biedt op zich geen functionaliteit maar staat voor bepaalde zaken zoals beschikbaarheid, redundantie bij falen, schaalbaarheid en uitbesteding van IT zaken. Je kunt niets meer met de cloud als dat je zonder kan, maar het dekt of schept een aantal randvoorwaarden welke soms ook geboden kunnen worden zonder dat dit in de cloud functioneert.

Dan zijn er de software makers. Zij maken de cloud pas tastbaar. Partijen zoals SalesForce.com maar ook Exact, Loket, AFAS, RAET, etc. Traditioneel werd software geïnstalleerd en ingericht bij een klant, maar nu is er ineens een generieke versie die in de cloud opereert. Zij zitten met technische uitdagingen, maar ook met vragen hoe business modellen eruit moeten zien en voor hun is de cloud een groot ding. Zij hebben het gevoel mogelijk de boot te missen en moeten hier iets mee. Zeker als er gebruikt gemaakt wordt van Amazon EC2 of Microsoft Azure moeten er vraagstukken als restores, encryptie, latency, etc. beantwoord worden. Maar ook bij een “private cloud” in een datacenter zijn dit geen triviale vragen en komt er zelfs een hoop juridische zaken bij kijken. Voor hen is de cloud in als zijn facetten van grote betekenis. Zij moeten immers de cloud belofte waar maken.

Dan is er nog de partij die de laatste laag beheerd als dit niet de software maker is. Zij zijn eigenaar van de cloud, de servers, verbindingen, infrastructuur. Zij beheren de fysieke cloud.

In dit artikel blijf ik nog redelijk abstract, het punt is dat de cloud helemaal niet magische hype is, maar gewoon tastbare praktijk, welke hard in ontwikkeling is. Als techneut vind ik de verschillende concepten erg interessant. Amazon, Google en Microsoft hebben alle drie een cloud oplossing welke enorm verschillend is van elkaar en uitdagingen op een eigen manier invult. Hier gaan ik binnenkort verder op in. Doel van het artikel is de cloud tastbaar te maken.

vrijdag 14 mei 2010

Als het niet digitaal is, bestaat het niet.

Al jaren werk ik niet met papier en pen. Ik heb nooit netjes leren schrijven en zelfs mijn eigen schrijfsels waren na een dag voor mijzelf onleesbaar. Toen ik puber was schreef ik zelfs mijn liefdes briefjes op de computer en printte ik ze met een matrix printer (met die afscheurrandjes aan de zijkant). Gelukkig had ik de tijd mee dat de computer op kwam en nu is digitaal de standaard voor communicatie. Soms ontkom ik niet aan pen en papier bij klanten als ik een 1 op 1 gesprek heb, maar ook dan is de eerste stap die ik doe, de notities omzetten in tekst zodat ik deze kan mailen. Al was het maar ter bevestiging dat ik goed geluisterd heb.

Nu doe ik mijn administratie. Alle post die ik binnenkrijg scan ik in, de papieren lever ik bij de boekhouder in. Als iemand een vraag heeft, of als ik iets moet opleveren, bijvoorbeeld mijn statuten van de BV voor een zakelijke bankaanvraag, dan heb ik deze digitaal. Laatst kon ik iets niet vinden en ben ik dus in het papieren archief gedoken…. En heb ik het niet gevonden.

Voordat het internet groot was deed je kennis op tijdens colleges of lessen op school. Je las boeken en voor onderzoek ging je naar een bibliotheek of boekenwinkel. Nu kan ik me niet meer herinneren dat ik een goed boek gelezen heb over programmeren en al helemaal niet iets wat ik later als naslag werk goed kon gebruiken voor mijn werk. Zelfs nu, als ik een technisch probleem heb zijn er twee opties: Mijn netwerk van techneuten, maar veel vaker nog; Google. De digitale wereld heeft me zelfs zo veranderd dat ik moeite heb om snel dingen te vinden middels een index achterin een boek. Dan pas merk je hoe efficiënt het zoeken in een digitaal iets is. Toch is goede informatie een goudader die je niet aan de oppervlakte vind. Als je zoekt met Google zoek je vooral aan de oppervlakte. Na verloop van tijd leer je de juiste sites en forums kennen waar mensen aan dezelfde dingen werken en je dus sneller een oplossing vind. Je hebt zogezegd een goudader aangeboord. Ik erken ook wel dat de digitale wereld soms oppervlakkig is. Op nu.nl lees je artikelen die wel iets beschrijven maar mist de diepte om het ook te begrijpen. Als je alleen maar deze oppervlakkige dingen leest zul je de (niet digitale) wereld nooit echt leren begrijpen. Dit is overigens een groot verschil met een echte krant. In de krant lees je veel meer dan de hoofdlijnen en dwalen je ogen ook af naar minder groot nieuws wat wel interessant blijkt te zijn. Met de komst van de iPad komt het krant-lezen-gevoel overigens wel weer terug en zijn we weer terug op het digitale spoor van dit betoog.

Wanneer ben je zelf naar de bieb geweest om achtergrond informatie te lezen? Welke kennis heb je opgedaan die niet digitaal beschikbaar was (buiten studieboeken van school of iets dergelijks om)?

Ik heb een klant die orders per fax binnen krijgt. Deze worden ingescand en in digitale postvakken geplaatst waarna er een order ontstaat. Nu komt het wel eens voor dat een klant naar een orderstatus vraagt, en dat deze order nooit gevonden wordt. Ik plaatste vorig jaar een order bij een groot bedrijf en ook deze was zoekgeraakt. Vroeger werd er nog wel eens in een papieren dossier gezocht, maar nu krijg je direct antwoord aan de telefoon: Ik kan het niet vinden.

In mijn jeugd heb ik een film op video gezien en uit nostalgische overweging wilde ik deze nogmaals zien. Heb gezocht op IMDB en andere filmsites, maar niets gevonden.

Steeds meer besef ik dat als het er niet digitaal is, dan bestaat het dus blijkbaar niet (meer). En dat is toch een prachtige contradictie? Juist digitaal neemt geen fysieke plaats. Toch wordt de uitspraak steeds meer waar, al wordt bestaan op deze manier steeds meer Descartiaans.

woensdag 12 mei 2010

iPad te dominant?

Sinds vrijdag heb ik mijn iPad en ik doe er precies mee wat ik ervan verwacht had. Lekker bank hangen, internetten, bloggen en films kijken. Omdat het nieuw is, wil ik er ook veel over lezen, maar soms lijkt het wel alsof er niets anders meer bestaat dan de iPad en dit ergert veel mensen.

AppleMarketing1 

Dit was op Nu.nl, maar ik lees veel reacties op GizModo dat mensen zich afvragen of GizModo nog wat anders doet dan alleen maar over de iPad te schrijven. Wat me ook opvalt is het Apple liefde haat verhaal. Zoveel emotionele reacties, het lijkt haast wel religie. Ik vind het een fijn apparaat en bepaalde dingen zijn er erg goed op gedaan. Lange duur van de accu vind ik een groot onderbelicht voordeel, en multitasken en vooralsnog voor mij een grote tekortkoming. Daarnaast neemt Apple wel een risico met het beperken en afzonderen van de AppStore. Niettemin hoeven ze niet de grootste te zijn, als je maar winstgevend bent. Uiteindelijk denk ik dat Android groter wordt dan het iPhone OS. Minder beperkingen en meer verschillende hardware. Een goede gebruikerservaring realiseren met Android is dan wel weer een stuk ingewikkelder omdat je met veel meer zaken rekening moet houden. Overigens moedig ik concurrentie alleen maar aan. Het is toch alleen maar goed als er veel alternatieven komen? Dan wordt alles beter.

Ik ben mijn iPad intensief aan het gebruiken om echt te kijken of het apparaat aansluit bij de verwachtingen die ik voor deze nieuwe markt heb. Duidelijk is dat ik erg positief ben het het in ieder geval heerlijk vind werken, nadelen zijn er ook en hier is een opsomming:

  • Wordt erg kaal geleverd. Zelfs het draadje voor het opladen moet je ook gebruiken om te synchroniseren met je computer. Alles moet je extra aanschaffen en dit gaat serieus extra geld kosten. Ook aansluiten op TV moet met verloop stekkertjes.
  • Het scherm zit erg snel vol met vingers die je eraf moet boenen. Misschien dat een protector dit probleem kan verhelpen.
  • Multitasken is een serieus gemis. Juist omdat je meer op een iPad doet dan op een iPod touch of iPhone heb je dit echt nodig. Hopelijk zal de nieuwe firmware deze zomer dit probleem oplossen.
  • Filmkijken gaat geweldig, gisteren “Up in the Air” gekeken en die ervaring was erg goed, wel jammer dat het scherm niet de juiste formaten hiervoor heeft zodat je altijd een deel van je scherm afkapt of met behoorlijke zwarte balken zit.

Er is dus nog behoorlijk wat verbeteringen mogelijk. Niettemin ben ik een fan. Zo meteen is het apparaat ook in Europa te koop en als je de prijzen bekijkt lijken die erg hoog vergeleken met de dollar. Wat je echter niet leest in de diverse media is dat de amerikaanse prijzen zonder BTW zijn. Op de iPad van $ 599 komt dus direct al een $ 53 dollar aan belasting bij. Ook als je ziet dat de euro snel minder waard wordt is de (redelijke vaste) prijsstelling van Apple minder slecht dan het lijkt.

Als laatste puntje wil ik nog opmerken dat het in gebruik nemen van de iPad toch wel een zeer goede ervaring is qua synchroniseren en dergelijke. Je prikt hem in de computer en direct worden ook alle iPhone apps overgezet naar de iPad. Ook het kopen in de Amerikaans AppStore gaat vlekkeloos en de apps bestaan naast elkaar zonder dat je hier nadelen aan beleefd. Wel even tegoed kaarten kopen en een adres in de verenigde staten gebruiken om aan te melden. Niettemin is het gemak een van de grootste stuwers van het succes van Apple en zie ik als leermoment. Het geld wordt zeer gemakkelijk uitgegeven en het doet het allemaal gewoon. Dit heb ik anders meegemaakt.

Ja de iPad is erg aanwezig in het nieuws en ik denk dat dit ook wel terecht is. Het gaat namelijk om een hele nieuwe stroming aan gebruiksapparatuur en hopelijk krijgen we snel goede alternatieven van concurrenten. Ik denk alleen dat de concurrentie toch vrij lang op zich laat wachten en zie Android als de grootste kanshebber. In aantallen groeien ze volgens mij al sneller de iPhone OS en het is voor meer hardware geschikt, maar qua gebruikersgemak en aanbod moet nog wel heel erg veel gedaan worden.

zaterdag 1 mei 2010

iPad is geen toeval

Ik heb de iPad inmiddels besteld en verwacht hem maandag of dinsdag binnen. Farideh maakte een filmpje over de iPad, dus heb hem nu ook in handen gehad, en ook Cindy mijn vrouw is enthousiast. Al eerder schreef ik dat ik geloof in de iPad, en dat deze manier van consumeren de toekomst (op de korte termijn) heeft. Zo zul je ook zien dat TV’s steeds meer met het internet gaat doen. Ik verwacht heel snel TV’s met een webcam aan boord, of dat je deze in ieder geval via USB kunt gebruiken voor videofoon gesprekken. Maar ook het consumeren van internet gaat op TV’s gebeuren en ik geloof dat Samsung nu zelfs al een App Store heeft. Ook dat zal een grote vlucht gaan nemen.

Maar nu terug naar de iPad. Zonet las ik een artikel waar ik door nu.nl op gewezen werd: http://techcrunch.com/2010/04/29/hewlett-packard-to-kill-windows-7-tablet-project/ . HP zou een concurrent van de iPad medio dit jaar uitbrengen, maar ziet door voorlopig vanaf. Windows 7 zou toch niet goed genoeg werken en de batterij opslurpen. En hiermee wil ik aangevend dat Apple geen slechte keuze heeft gemaakt door de iPad uit te rusten met dezelfde software als de iPod touch. Ja, het leek wel beperkt en minder revolutionair, maar om als product te kunnen slagen was onder andere een langere batterijduur gewoon noodzaak. 10 uur non stop zonder te laden en een stand-by van 1 maand is dus ook bijzonder en kwam dus ook met concessies. Dit is ook één van de redenen waarom flash niet toegelaten wordt op de iPhone, iPad, etc. Steve Jobs heeft hier een uitgebreid stuk over geschreven: http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/ . Wat ik niet wist is dat de processor in de iPad dus ook berekeningen deed voor het tonen van video door H.264 formaat toe te passen. Flash doet veel compressie dus in de software laag en daarmee is dus binnen vijf uur je batterij leeg.

Bepaalde keuzes bij de iPad leken in de eerste instantie wellicht minder innovatief te zijn, maar juist door de speciale mix hebben ze nu een killer product. Blijkbaar kun je gewoon geen laptop vervanger te maken op dit moment zonder tegen de grote nadelen aan te lopen zoals energie gebruik en een te zwaar operating system. Nu ben ik benieuwd of Microsoft Windows Mobile 7 wel de belofte waar kan maken.

Overigens denk ik dat er ook iPad-achtigen (noem het de Slate categorie) van andere bedrijven komen die ook succesvol zullen zijn. Android lijkt me namelijk prima geschikt hiervoor, ze hebben dan wel wat achterstand weg te werken en aangezien de prijzen van de iPad door veel analisten heel erg meevallen zal dat nog wel een zware dobber worden. De strijd zal dan vooral op prijs gestreden worden.

De laatste tijd kijk ik heel erg naar Social Media en Business modellen in de “nieuwe wereld” en vind ik het enorm interessant hoe de markt zicht ontwikkeld. Ik moet zeggen dat ik veel leer van Apple en bewondering krijg voor de manier waarop ze het doen. Aan de ene kant lijkt het een heel erg hard, commercieel en star bedrijf wat zich bijna als monopolist opstelt. Daarnaast lijkt Apple wel één grote hype en gevoel voor PR te hebben. Aan de andere leveren ze dus ook superieure spullen af en lopen ze een paar stappen voor op de concurrentie. Niet in sec hardware technologie en aantallen, maar wel in gebruikerservaring en vernieuwingen. Ik denk dat je leuke prijsvragen kunt uitschrijven met; wat wordt the next big thing van Apple? Of hoe ziet de 2e generatie iPad eruit? Bij deze neem ik me voor om de biografie van Apple te gaan lezen. Iemand een goede suggestie voor een boek of site?

Om terug te komen op de titel, de keuzes die voor de iPad gemaakt zijn komen niet uit de lucht vallen. In de eerste instantie ontving de iPad veel kritiek, maar nu blijkt al snel dat de concurrentie dezelfde problemen vraagstukken tegenkomt die Apple is tegengekomen. Ik zou het alleen maar fantastisch vinden als er een iPad killer komt, maar ik betwijfel of dit binnen twee jaar gaat gebeuren. Als het komt verwacht ik dat dit een Android/Google apparaat wordt. Ik kom hier over twee jaar op terug om dit te evalueren.