zaterdag 31 december 2011

Top 5 Cloud wensen voor 2012

Zo op de valreep van 2011 wil ik nog wat gedachten delen. Ik ben helemaal into the cloud en help bedrijven om ook te profiteren van cloud computing. Om de adoptie van cloud computing te versnellen heb ik een aantal wensen die het voor bedrijven makkelijker maken om de overstap te doen en daarnaast heb ik persoonlijk ook nog wat wensen voor de cloud.

Wens 1: Jezelf kunnen identificeren

Je kunt lang mijmeren over wat the Next Big Thing is na sites zoals Twitter, Facebook, Google, et cetera. Maar soms zie je dingen niet aankomen die achteraf zo voor de hand liggen. Een online paspoort is zo’n ding. Ja er zijn dappere pogingen gedaan door onder andere Microsoft met Passport, of OpenID, maar deze hebben nooit tot een hefboom geleidt of tot een breder gedragen veilige manier om jezelf aan te tonen. Google heeft onlangs zijn twee stappen verificatie uitgerold en dit is al een serieuze poging om de cloud een stuk veiliger te maken. In ieder geval is een username en wachtwoord onvoldoende veilig voor werken in de cloud, en een centrale vertrouwde dienst zou de cloud vleugels kunnen geven.

Wens 2: Tegendruk tegen het cloud geweld uit de verenigde staten

Alle grote cloud aanbieders komen uit de VS. De VS is ook een broedplaats voor allemaal vileine initiatieven zoals SOPA en Patriot Act. Niet alleen wettelijk is dit een doorn in het oog ook compliance (zoals klanten die aangeven dat hun data niet buiten de EU mag worden opgeslagen) is een beperking om aanbieders uit de verenigde staten te gebruiken. Daarnaast is hun mentaliteit drastisch anders dan in landen zoals Nederland en Belgiƫ. Ze hechten daar minder waarde aan privacy. Er zijn wel Benelux aanbieders maar het niveau van Amazon, Google, Microsoft, SalesForce et cetera wordt bij lange na niet gehaald. Met name het maken en bewerken van office documenten en synchroniseren van bestanden zou ik graag in de EU doen. Maar ook een selfservice zoals dit bij Amazon EC2 mogelijk is zou een welkome toevoeging zijn. En bijvoorbeeld een Azure oplossing die niet door Microsoft gehost wordt. Feit is dat Eu weinig krachtige alternatieven heeft, en als die er zijn, weten ze die goed verborgen te houden.

Wens 3: Een betaalbaar abonnement voor digitale diensten

Waarom is downloaden van films nog steeds gemakkelijker en veel goedkoper dan kopen? Waarom is streamen zoals Netflix dit in de verenigde staten doet goedkoop en bij ons zo beperkt en duur? Waarom doen uitgevers van boeken er alles aan om digitaal niet door te laten breken? Waarom zijn gekochte digitale boeken onhandiger dan gedownloade boeken? Waarom zijn digitale boeken niet substantieel goedkoper dan fysieke boeken? Waarom heb ik bij mijn eReader nog een computer nodig?

Voor muziek gebruik ik Spotify –betaald omdat ik het ook op mijn iPhone gebruik- maar voor films en boeken zijn nog geen goede oplossingen? Ik wil graag betalen, alleen niet veel meer dan ze in de verenigde staten doen. En ik snap dat Nederlandse boeken wel duurder zijn dat Amerikaanse boeken door de beperkte afzetmarkt. Maar een Nederlandse of Europees eco systeem ontbreekt.

Wens 4: Het kunnen monitoren van Cloud activiteiten

Ik ben over naar de Cloud. Ik werk veel samen met mensen uit andere bedrijven en freelancers, maar ik mis bepaalde tools in mijn cloud als het gaat om eigen medewerkers. Als ik bestanden deel in de cloud, dan wil ik iets meer gevoel van controle hebben. Bijvoorbeeld een waarschuwing als een exotisch IP adres bestanden opent. Of een overzicht van de sterkte van wachtwoorden van medewerkers, of een indicatie waar bestanden worden opgeslagen. Een dashboard met de hoeveel activiteit per medewerker zou al welkom zijn. Dus kortom meer mogelijkheden om het gevoel van inzicht te verstevigen.

Wens 5: Een gebruiksvriendelijk sociaal netwerk.

Ik had het met Hyves, ik heb het met Facebook, maar Google+ en LinkedIn zijn ook niet veel beter. Geregeld ben ik kwijt waar ik ben, waar ik naar kijk en of ik iets juist gedeeld heb. De usability van sociale netwerk sites is in de regel belabberd. Geregeld krijg ik een melding op telefoon of e-mail, daar klik ik dan op en vervolgens zie ik andere dingen dan ik verwacht had. Als ik het al moeilijk vind, wat moet mijn moeder ervan vinden? Daarnaast erger ik me dood al alle apps die rechten vragen op meer dan nodig is. Kun je op een site inloggen met je Facebook account, willen die meteen rechten om uit mijn naam status updates te schrijven. Daarnaast is het vaak onduidelijk of het koppelen op een veilige manier gebeurt. Wil je een spelletjes spelen, ziet iedereen meteen dat je het spelletje gespeeld hebt.

Wellicht kan ik nog meer wensen opschrijven, maar deze zijn voor mij een top 5 wensen die ik in 2012 graag gerealiseerd zou zien. Wat vind jij?