maandag 16 januari 2012

Open data en trends van 2012

Artikelen schrijf je met een doel. Bij blogs mag je daarin wat losser zijn. Hierbij wil ik een eerste aanzet doen om sneller mijn gedachten en actualiteiten te delen zonder eerst te reviewen en te editen om meer focus in een boodschap te stoppen.

Vandaag was ik bij een presentatie over Open Data. Dit werd gegeven in de Innovatie Fabriek te Zoetermeer. Ik ging er vooral heen omdat er een aantal ondernemers kwamen die hun kantoor gaan betrekken in de Innovatie Fabriek. Ik wil dat wellicht ook en heb daarom polshoogte genomen. Jaren geleden heb ik daar ook een kantoortje gehad, maar sindsdien het pand vooral leeg gestaan.

“Open Data” wordt door de overheid aangepakt om data van overheden te delen die door ieder die daarin interesse heeft. Momenteel zijn enkele tientallen datasets beschikbaar. Dit gaat om allerlei data van overheden die niet naar personen te herleiden zijn. In andere Europese landen is dit initiatief al een stuk verder, maar ook Nederland heeft grote plannen. Denk bijvoorbeeld aan kadaster informatie of een lijst van alle publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Wat ik wel mooi vond aan het verhaal is dat het vooral pragmatisch wordt opgezet. Gewoon maar wat proberen, zie http://data.overheid.nl/

Vorige week heb ik zelf twee seminars gegeven over Cloud Computing en die waren vanuit mij gezien succesvol. Veel positieve feedback. 100% van de vooraf aangemelde gasten waren aanwezig en dat is ook uitzonderlijk. De dag na de seminar kwamen er veel mailtjes en telefoontjes en dus ook leads. Wat ik vooral belangrijk vond is dat het publiek een anderhalf uur echt heeft opgelet. Cloud houdt mensen niet alleen bezig, het kan ook leuk zijn. In maart komt een vervolg op dit seminar waarin ik in ga op werkelijke praktijk cases en methodieken uitleg hoe je daadwerkelijk kunt besparen met cloud computing. Daarnaast leg ik ook uit hoe je de organisatie flexibeler kunt maken zodat deze wendbaarder is in de toekomst.

Een aantal dingen die mij zijn opgevallen en die we veel terug zullen zien komen dit jaar:

1) De drempel om cloud computing te adopteren wordt steeds lager
2) Steeds meer mensen zijn bewust van de verandering en verwelkomen deze ook
3) Onderscheid tussen privé en wat je transparant kan en mag maken wordt steeds duidelijker met het gevolg dat er ook meer data gedeeld gaat worden.
4) Social Media wordt steeds gewoner en wellicht zelfs saai. Dit maakt wel ruimte voor dingen die echt werken en omarmd zullen worden
5) Het Nieuwe Werken wordt ook steeds normaler waardoor de snelheid van adoptie alleen maar toeneemt. 6) De snelheid van ontwikkelingen in SaaS producten zoals Google Apps & Office 365 gaan steeds sneller en het krijgt zelfs symptomen van volwassenheid!
7) Om tegengas te geven aan al dit positieve nieuws denk ik dat de adoptie van het digitale lezen dit hele jaar nog steeds tegen veel weerstand zal aanlopen. Nederland is nog niet klaar om massaal over te stappen op digitaal lezen. Dit komt door het uitblijven van een “killer” gadget aan de ene kant, maar vooral aan het vastklampen aan het oude vertrouwde en niet willen loslaten van het huidige business model. Gevolg zal alleen maar meer slachtoffers maken.
8) Ook denk ik dat dit het jaar nog niet wordt van de video on demand ondanks dat dit wel klaar is voor een massale doorbraak. Ook hier lijkt het huidige business model innovatie tegen te gaan.

Wat je wel ziet gebeuren is dat er meer inhoud gegenereerd wordt welke zijn weg zal vinden buiten de bestaande modellen om. Zoals zelfs schrijven en publiceren zonder tussenkomst van uitgever.

Deze punten zal ik in prikkelende artikelen verder uitwerken. Wil je al snel meer weten? Neem dan contact met mij op.