woensdag 13 oktober 2010

Dropbox: een cloudbelofte ingewilligd

Hier is mijn artikel welke ook op Computable is gepubliceerd: http://bit.ly/bczks4 

____

Eind vorig jaar kreeg ik mijn eerste iPhone. Voor mijn werk gebruik ik een laptop als ik buiten de deur ben, bij een klant heb ik een vaste werkplek en thuis heb ik ook een pc waarop ik veel doe. Toen de iPad uitkwam zag ik ook daarvan de waarde in (snelle, simpele internetconsumptie) en zodoende merkte ik steeds vaker dat ik tijd kwijt was aan simpele handelingen.
Of het nu ging over een document wat ik aan het schrijven was of dat de administratie belde met een vraag waarvoor ik bij mijn scans moest zijn, het levert veel onnodig werk op. Daarnaast doe ik ook altijd mijn best om minimaal één backup buiten de deur te hebben voor als er brand uitbreekt of als er wordt ingebroken (zij nemen ook de losse harde schijf mee). Ik had al gehoord van Dropbox, maar anders dan in Amerika lijken Nederlanders er huiverig voor om maandelijks een bedrag te betalen voor een online service. Omdat ik met al die computers en apparaten toch steeds vaker tegen problemen aan liep heb ik Dropbox uitgeprobeerd.

Dropbox is een online service en applicatie die de mogelijkheid biedt bestanden veilig en versleuteld op te slaan op een virtuele harde schijf op het internet. Waar mijn data precies staat weet ik niet, maar dropbox is een soort schil om Amazone Webservices (AWS) heen. En daarvan weet ik dat bestanden inderdaad versleuteld zijn en gewoon niet te lezen zijn zonder de sleutel: gebruikersnaam en wachtwoord. Op veiligheid kom ik zo direct terug.

Een groot voordeel van Dropbox is dat de bestanden gewoon lokaal op de harde schijf staan, bijvoorbeeld in de map 'Mijn documenten', het enige wat je hoeft te doen is bestanden op te slaan in die map en ze worden automatische gesynchroniseerd met de Dropbox virtuele schijf op het internet. De bestanden zijn dus ook beschikbaar zonder internetverbinding. En om aan te geven hoe slim Dropbox werkt. Als een bestand wijzigt (bijvoorbeeld een Word-document), dan wordt alleen het verschil verstuurd over het internet en niet elke keer het hele bestand, maar het gaat verder: je kunt ook oude versies van het document terugzetten en dus de gehele wijzigingsgeschiedenis. Het is zelfs mogelijk verwijderde bestanden terug te halen. Waardoor dit backup- en restore-functionaliteit bied.

Eén van de grootste krachten van Dropbox vind ik dat het gewoon werkt zonder dat je het merkt. Ben je bang dat het de internetverbinding te zwaar belast? Dit is instelbaar. Verder is het gewoon een map op je computer en werkt beter dan alleen een virtuele schijf op het internet (bijvoorbeeld Skidrive of bijvoorbeeld een WebDav), het is namelijk sneller en werkt ook offline. Daarnaast is Dropbox goed te integreren met bijvoorbeeld apps op de iPad. Het verplaatsen van PDF-documenten van en naar de iPad zonder externe hulpmiddelen werkt niet erg gebruiksvriendelijk, maar met Dropbox kun je ze gewoon openen in bijvoorbeeld iBooks zodat deze ook offline als boek beschikbaar is. Omdat een betaalde Dropbox 50 GB of 100 GB groot is, leent dit zich niet om alle bestanden offline tot de beschikking te hebben op de iPad. Ook daar is aan gedacht, je kunt bepaalde mappen kiezen die offline op de iPad beschikbaar moeten zijn.

Mijn lofzang gaat verder. Het (gecontroleerd) delen van bestanden werkt zeer krachtig en verfrissend zonder dat de ander Dropbox hoeft te installeren. Je kunt mappen delen en zelfs mappen publiekelijk toegankelijk maken. Hierin zit een wereld aan mogelijkheden, denk maar eens aan de kracht van samenwerken, net zoals dit bijvoorbeeld mogelijk is met Google Docs.
Ook over het gebruik en de prijs is goed nagedacht. 2 GB is onbeperkt gratis en geeft een goede indruk wat het allemaal doet. Voor 99 dollar per jaar heb je 50 GB tot je beschikking. En het maximale op dit moment is 100 GB. Met de gunstige dollarkoers kost deze service dan minder dan zeven euro per maand.
Zitten er nadelen aan Dropbox? Zeker, maar de nadelen zijn vooral als de standaard functionaliteit niet aansluit op jouw specifieke behoefte en hebben ook een relatie met betrekking tot veiligheid. Sommige gebruikers vinden het jammer dat de bestanden gewoon op je computer staan. Als je laptop wordt gestolen staan de Dropbox-bestanden daar ook gewoon op. Dat kun je overigens weer oplossen door de Dropbox een versleuteld gedeelte van de schijf (of een versleutelde schijf) te zetten en Dropbox niet direct te starten als Windows opstart.

Zowel de verbinding als de bestanden zijn versleuteld opgeslagen, maar je moet een applicatie die integreert met Dropbox wel vertrouwen dat ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord niet opslaan en misbruiken. Vooral phishing is hierbij een belangrijke bedreiging.
Het gebruik van Dropbox geeft wel een idee waar we naar toe gaan. En hiermee doel ik op het altijd en overal beschikken over je data, het virtualiseren van computers en de schaalbaarheid die hierdoor ontstaat. Hierdoor ontstaan er ook nieuwe dreigingen, maar stilstaan is achterop lopen en ik maak graag gebruik van nieuwe faciliteiten die mijn leven beter maken. Ze zijn in ieder geval het onderzoeken waard.