zaterdag 3 oktober 2015

It’s not about the cloud stupid!

Veelal wordt er discussie gevoerd over naar de cloud gaan of niet. Zelf schrijf ik natuurlijk veel over cloud computing, maar roep ik ook dat cloud computing mij weinig boeit. Klinkt tegenstrijdig, maar is dat niet als je verder kijkt. Lees je even mee?


Cloud computing gaat over IT, IT gaat tegenwoordig over alles wat met computers te maken heeft. Zelfs als je webpagina's maakt dan zit je tegenwoordig "in de IT" en heet het deelgebied front-enden. Aan het stuk werken wat de eindgebruiker ziet. IT is ook een onderdeel of afdeling geworden van ieder bedrijf. Ieder bedrijf heeft computers, een netwerk en ook een website. Grote IT projecten mislukken nogal eens lezen we op het nieuws en het is veelal een kostenpost.


Legacy

Kijk eens naar de manier waarop IT ontstaat en groeit binnen een bedrijf. Het begint met een netwerkje en een een server voor bestanden en email. Als er applicaties bij komen is daar ook een server voor nodig en die applicaties moeten hun data ergens kwijt en zo komt dat op een database server terecht. Voor alle software die je hebt moet je licenties aanschaffen en als je groeit wordt dat uitdagender om bij te houden, net als wat gebruikers met hun PC kunnen doen. Bedrijven die al langer draaien en behoorlijk gegroeid zijn hebben IT die ook al jaren mee gaat en veelal gebaseerd zijn op het model wat ik zonet beschreven heb. Door de opkomst van het internet en het steeds krachtiger maken van de browser is het ook mogelijk om bepaalde software niet meer in licentie vorm te kopen, maar af te nemen als dienst over het internet. De uitdaging daarbij is: Hoe zorg je ervoor dat als iemand uit dienst gaat, niet meer gebruik kan maken van de dienst die over het internet afgenomen wordt?


Een overgroot gedeelte van alle bedrijven van enig formaat gebruikt "Active Directory" van Microsoft voor het beheren van gebruikers account op het eigen netwerk. Als je software aan de Active Directory kunt koppelen heeft dat als voordeel dat als je het account opslot zet in de AD, dat de gebruiker er direct niet meer bij kan en geweerd wordt op het netwerk.


Op het moment dat er nieuwe software aangeschaft word is er vaak integratie nodig. Je kunt bijhouden wie je klanten en prospects zijn in een CRM, maar je wilt wellicht ook een koppeling om te zien hoeveel omzet je met die klant vorig jaar gedraait hebt en hoe dit zich verhoudt met de omzet afgelopen maand. Onder druk van budget en deadlines moet er vaak gekeken worden naar de snelste manier om dit soort zaken te regelen. Dit heeft als gevolg dat het zijn flexibiliteit verliest of dat het niet netjes gedocumenteerd wordt. En voila, het systeem wordt groter, het functioneert, maar door de tijd heen verouderd het doordat er krachtigere nieuwe mogelijkheden komen. Dit noemt met Legacy. De kosten om het systeem in stand te houden lopen jaarlijks op, veranderingen worden steeds duurder en riskanter om door te voeren en de kosten om er afscheid van te nemen lopen daardoor ook steeds verder op. Dit is het probleem waar iedere organisatie tegenaan loopt.


Leveranciers van software diensten beloven echter de oplossing die vaak aantrekkelijk geprijsd is en jouw als klant ontzorgt. Maar als je het onderliggende probleem negeert -dus waar je staat en vandaan komt- dat bouw je gewoon verder aan een inflexibel gedrocht. Nu is dat geen probleem als je omzet toeneemt, of de concurrent dezelfde problemen ervaart. Het wordt wel een probleem als er alternatieven of nieuwkomers komen die aanbieden wat jij aanbiedt, maar zonder de technologische schuld die legacy met zich meedraagt.


Verlichting

De weg naar verlichting kun je echter niet met een olifantenpaadje bereiken. Er is gewoon noeste arbeid, visie en leiderschap voor nodig om je organisatie aan te laten passen aan de veranderende wereld die bovendien versnelt verandert.


Nu is het verleidelijk om IT uit te besteden of "naar de cloud te gaan", maar je moet je huidige organisatie die functioneert respecteren anders zullen al je veranderingen niet brengen wat je voor ogen hebt, of wat je beloofd is.


Stukjes legacy verbinden met nieuwe mogelijkheden trekt je alleen maar verder het moeras in. Het hybride scenario wat tegenwoordig "hot" is lost je probleem niet fundamenteel op. Met het hybride scenario wordt bedoeld dat je de huidige omgeving verbind aan de mogelijkheden die via het internet -vaak als cloud aangeduid- aangeboden worden. Nu zal dit misschien een noodzaak zijn, maar hybride is geen eindpunt maar een doodlopende weg als je er in blijft hangen.


Je moet terug om te kijken waar je IT probleem ontstaan is. Het groeien en uitbreiden van functionaliteit onder druk van te krappe budgetten, te strakke deadlines en niet IT mensen die niet inzien dat er een goede en een slechte manier is om nieuwe dingen te omarmen. In IT geldt misschien nog meer dan elders dat de prijs van "even snel" extreem duur achteraf wordt.


Hoe IT gedaan werd is niet goed. IT is namelijk niet één ding. Natuurlijk met SAP kun je zeer veel dingen in één systeem doen, maar naast dat dit per definitie verouderd is, is het niet compleet. IT is dus een verzamelingen van kleinere systemen die als geheel voor een organisatie moet functioneren. Als je ook in ogenschouw neemt dat er steeds meer verschillende apparaten zijn en verschillende operating systemen en dat we vervolgens deze ook op meer plaatsen moeten kunnen gebruiken beseft dat vaste geïnstalleerde gespecialiseerde software die meer kost dan 1 click om te installeren je probleem verergert. IT is niet meer gebonden aan één kantoor en vaste plekken. IT die niet flexibel is, is te duur om in stand te houden.


Goede software dient dus niet gebonden te zijn aan een plek en dus eigen server plaatsen op een locatie loopt ten einde. Er is geen toekomst voor vaste IT systemen in je pand. Dit is welliswaar wat kort door de bocht. Een bank transactie server zal niet snel mobiel worden, maar de stelling gaat wel op voor zeg 99% van alle gevallen.


The big three

Nu wordt het tijd om de grote drie aanbieders te pluggen van een nieuwe manier om met IT om te gaan. Dit zijn Microsoft Azure, Google Compute Engine (GCE) en Amazon Webservices (AWS). Dit zijn er slechts drie maar ze hebben een aantal dingen gemeen. Ze groeien enorm snel, zijn op alle continenten aanwezig en bieden nieuwe mogelijkheden om anders met IT om te kunnen gaan. Ze kunnen het niet permitteren om te verouderen, dat zou het einde van de dienst betekenen.


Wat zijn de eigenschappen van deze aanbieders? Ten eerste een zeer lage drempel om in te stappen. Ieder mens kan binnen vijf minuten aan de slag, het kleine begin is veelal gratis. Het gebruiken van resources zoals data en rekenkracht zijn goedkoper dan je zelf kunt realiseren en je krijgt er meteen zeer veel zaken bij zoals beheer tools, actieve systeem monitoren en een zeer goed beveiligde omgeving. Veel beter dan de meeste bedrijven zelf kunnen realiseren. Daarboven op geldt: Alles kan geautomatiseerd aangestuurd worden. Daarbij groeien en krimpen de kosten naarmate je het meer of minder gebruikt. Iets wat onmogelijk is als je het zelf zou willen doen.


Een ander subtiel voordeel is dat de diverse diensten die je af kunt nemen niet in elkaar verweven zijn. Alles is "losjes verbonden" en als je dit op de juiste manier toepast kun je dus sneller afscheid nemen van een oplossing. Het beidt dus mogelijkheden om te voorkomen dat je systeem als geheel "legacy" wordt. Zo ken je bijvoorbeeld ook de problemen dat veel bedrijven nog steeds niet overgestapt zijn van Windows XP naar een nieuwere versie. Bij deze aanbieder speelt dit probleem niet meer. Alles word steeds gemoderniseerd.


Tot slot

Ik ben niet voor Amazon, Google of Microsoft, ik probeer alleen te beschrijven wat het probleem met IT is en hoe je dit op kunt lossen. Als je als bedrijf vast blijft houden aan je huidige manier van IT doen zul je gewoon verdwijnen of zit heb je een speciale positie zoals banken, overheid of een hele specifieke business.


Concentreer je niet op naar de cloud gaan omdat men dat roept. Kijk naar hoe je als organisatie IT doet en hoe je de problemen die je ervaart op kan lossen. De cloud is niets, het zijn bedrijven die diensten aanbieden waarnaar je moet kijken.