donderdag 27 maart 2014

Amazon wordt ook VDI-concurrent

Eerder schreef ik al over dat Microsoft met Windows Azure steeds meer zal concurreren met vdi-aanbieders. Niet iedereen was overtuigd, maar nu Amazon Webservices met de dienst Workspaces komt is er echt geen twijfel meer mogelijk. Het speelveld verandert.

Waar het op neer komt is alles wat commodity kan worden aangeboden gaat worden door grote aanbieders die niet alleen concurreren op schaal, maar ook op prijs, veiligheid en service.
Dit is niet per se slecht, maar kijkend naar de propositie van veel dienstverleners zullen ze hun strategie hierop aan moeten passen, anders ontstaat het gevaar dat het kleine niche diensten blijven of worden. Als een bedrijf weinig onderscheidend vermogen heeft, dan blijft prijs over en naast dat op prijs concurreren bepaalde vaardigheden vereist is het lastig concurreren met bedrijven die zo ver zijn in hun automatisering.

Amazon Workspaces

Amazon workspaces is een nieuwe dienst onder de paraplu van Amazon Webservices en biedt een virtuele Windows desktop aan als service. Momenteel is de dienst nog in preview wat betekent dat een selecte groep klanten de service al gratis aan het testen is, de eventuele bugs en tekortkomingen worden opgelost en de dienst binnen een aantal maanden breed beschikbaar wordt gesteld. De kracht van de dienst is dat het nagenoeg op elk device werkt, dus dat je ook Windows kan draaien vanaf een tablet of zelfs telefoon. Overigens is dit Windows 7, Windows 8 wordt vooralsnog niet aangeboden. Het is nog niet duidelijk of je Amazon Workspaces kan integreren met een bestaande active directory, of wat de mogelijkheden zijn om de desktop te verbinden met on-premises servers of servers in een ander private datacenter.

De dienst wordt aangeboden in twee maten. Een eenvoudige pc met één processor en beperkt geheugen en een krachtigere pc met twee processoren en 8 Gb aan ram. Daarnaast kan er gekozen worden voor een basis set van tools of dat meteen Microsoft Office wordt meegeinstalleerd. Er kan ook aanvullend software geïnstalleerd worden, maar het is niet duidelijk of dit bijvoorbeeld standaard geblokkeerd is, zodat alleen de beheerder dit kan. Ook is nog niet duidelijk of er images voorbereid kunnen worden zodat het aansluiten van een nieuwe gebruiker volledig geautomatiseerd kan gebeuren. Als er gekeken wordt naar de strategie van Amazon, dan is duidelijk dat zij heel goed luisteren naar klanten en de belangrijkste behoeften snel worden ingevuld.

Lessen

Het punt wat ik wil maken en blijf herhalen is dat zaken zoals vdi die traditioneel een uitdaging waren, dit steeds minder zijn en dat de grote dienstverleners steeds meer hardware virtueel aanbieden en dat dienstverleners goed moeten nadenken over de diensten die ze aanbieden. Keuzes die vandaag nog logisch lijken, blijken een doodlopende weg te zijn.
Ondanks dat de laatste maanden duidelijk is dat de Amerikaanse overheid alle middelen inzet om data te verzamelen, merk ik ook steeds meer een berusting in dat feit en de realisatie dat het voor veel bedrijven helemaal geen 'showstopper' is. Daarnaast zullen de grote aanbieders er alles aan doen om het aftappen van data onmogelijk te maken. Dan blijven de officiele verzoeken zoals NSL over en deze aantallen zijn minimaal als deze vergeleken worden door de stofzuigers die nu gebruikt worden.
Kijkend naar de laatste jaren is de virtuele desktop en de software daarvoor weinig innoverend geweest en heeft vooral geleidt tot 'cashcows' voor Microsoft en Citrix. Ik verwacht dat de virtuele desktop-oorlog die gaat komen weer zal zorgen voor meer innovatie, als blijkt dat bedrijven behoefte hieraan hebben. Want daar twijfel ik over. Er zijn namelijk wat andere trends die de virtuele desktop wellicht overbodig maken. Denk aan enterprise appstores, Chromebooks, browser software, apps voor IOS/Android/Modern UI, et cetera. Deze trends zorgen ervoor dat er steeds minder behoefte is aan een desktop.

Conclusie

Het is een geweldig interessante tijd qua automatisering. De opkomst van cloud computing staat nog in de kinderschoenen, maar ik heb het idee dat er de komende twee jaar een enorme adoptie plaatsvindt. 'The chasm' lijkt nu overbrugt en het is tijd voor de 'early majority'. Ondanks dat een wildgroei aan diensten op de loer ligt zal dit bedrijven niet tegenhouden hierin hun weg te vinden. Ook voor dienstverleners ligt er een duidelijke kans om de grote dienstverleners te omarmen en juist te gebruiken als verlengstuk van hun eigen huidige diensten. Want wie wil dat nu niet? Geld verdienen aan het succes van anderen?
Wie nu instapt en vlieguren opdoet neemt een voorsprong. Het is met name interessant om een specifieke dienst of uitdaging onder te brengen in deze nieuwe diensten en daarmee op pad te gaan. Zo heeft Dropbox een simpele tool gemaakt om Amazon S3 storage te gebruiken om zelf een miljardenbedrijf te worden.