zaterdag 11 mei 2013

Chromebook bevindingen

Ik heb nu een aantal weken een Samsung Chromebook 3 serie van onder de drie honderd euro en ik wil mijn ervaringen ermee delen. Sommige bevindingen gaan over het chromebook zelf, sommige over de eigenschappen van Chrome OS.

Het concept van de chromebook zal ik niet opnieuw uitleggen. Als je dit leest, weet je dit al en de reden is waarschijnlijk dat het je interesse heeft. Mijn insteek is drieeledig. Wat kan ik ermee privé, wat kan ik ermee klein zakelijk, dus als freelancer en wat zijn de mogelijkheden voor het MKB enterprise.

De chromebook is niet mijn enige laptop. Mijn “grote” laptop is een MacBook Pro van 17 inch met SSD uit 2009 en kostte 2800 euro, bijna tien keer zoveel. Overigens draai ik op die laptop alleen Windows, maar dat is een ander verhaal.

Size matters

Dit schrijf ik overigens in de volle zon buiten voor een vakantiehuisje, en daarmee kom ik aan bij mijn eerste bevinding. Laptops hebben veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Voor schrijven merk ik dat ik veel productiever ben op een kleine lichte laptop dan op een grote laptop die alles kan. Dit is echt een verschil tussen een kleine en een grote laptop. Mijn dochter van drie zit buiten mijn zicht in een speeltuintje verdeop te spelen en af en toe loop ik daar naar toe om te kijken of alles nog goed met haar is. Ik klap dan de laptop dicht, neem hem cusuaal mee in mijn hand, kijk, loop terug klap hem open en ga meteen door waarmee ik bezig was. Klein detail, ik ben hier positief verrast over. Dit soort dingen ervaar je pas als je het hebt en verzin je niet van te voren als theorie.

Traditionele IT

Een groot nadeel van Chrome OS is dat je niet op een traditionele manier naar je Windows bestanden kunt gaan op fileservers. Een Chromebook is dus niet in de basis geschikt voor bedrijven met traditionele IT. Je ziet ook vaak dat mensen in een traditionele IT afdeling of bedrijf de Chromebook niet goed begrijpen en het bij voorbaat afbranden. Een ander argument wat ik veel hoor is dat je voor 100 of 200 euro meer een laptop kan kopen waar wel Windows op draait. Dat klopt. Maar vaak geeft zo’n laptop een andere beleving. De accu gaat minder lang mee, het systeem zal in bepaalde opzichten trager zijn, de opstarttijden langer en het gewicht groter.

Zoals Steve Jobs het onderscheidend vermogen van een iPad uitlegde: Het moet op gebieden beter zijn dan een smartphone en op andere gebieden beter zijn dan een laptop. Zo is het ook met Chrome OS. Het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een laptop en het moet op bepaalde vlakken beter zijn dan een tablet (wat gaat de tijd snel!).

Wat het beter doet dan de laptop is accuduur, veiligheid, vervangbaarheid, gewicht, portabiliteit. Wat een chromebook beter doet dan een tablet is: Productiveit, goed toetsenbord. Eigenlijk best wel weinig, maar toch cruciaal aangezien een tablet voor mij echt een consumerend apparaat is en alleen voor microproductiviteit zoals een kleine post op een sociaal netwerk of het kort beantwoorden van email. In het kader hiervan zie je steeds meer tablets met een keyboard, maar de juiste snaar is hier toch nog niet meer geraakt.

Als een bedrijf overweegt om Chromebooks in te zetten zal het dus echt een strategie moeten volgen om bestanden via de browser benaderbaar te maken. Voor bedrijven die bijvoorbeeld Sharepoint gebruiken is dit geen moeite. 

Schermen overnemen

Er is echter nog een andere optie die de mogelijkheden van een Chromebook sterk vergroot. Een Chromebook is in staat om beeldschermen van een Windows computer over te nemen en daarnaast is er ook een Citrix Receiver voor Chromebook. Dit zorgt ervoor dat je letterlijk alles kunt doen op een Chromebook, maar hou de kurk nog op de champagne. Voor beide opties zijn er voorwaarden nodig die het voor een bedrijf mogelijk onaantrekkelijk maken. Om een Windows computer over te nemen moet er op de doelcomputer Chrome browser geïnstalleerd zijn en deze moet draaien onder hetzelfde account als het Chromebook. Daarnaast valt deze buiten het beheer van een IT afdeling en is daarmee praktisch onwenselijk voor MKB bedrijven met een wat hogere mate van volwassenheid. Voor het gebruik van Citrix moet de Citrix kant van StoreFront voorzien zijn. Een Citrix onderdeel wat nog niet heel populair is. Daarnaast mist dit het doel omdat een thin client eenzelfde prijsstelling kent als een Chromebook en ook eenvoudig te vervangen zijn. Wat voor de Chromebook spreekt is dat deze portable zijn, en dat is natuurlijk een killer feature. Overigens hebben de meeste Chromebooks een HDMI ingang zodat deze makkelijk te koppelen zijn aan een externe monitor. 

Google Apps

Uiteraard komt een Chromebook het best tot zijn recht in een organisatie die Google Apps inzet voor de generieke office stack. Daarmee bedoel ik documenten, email, spreadsheets en presentaties. De bedrijven die dit al gebruiken kennen de kracht van Google Apps en dit is gewoon een goed alternatief voor Microsoft Office. Google Apps is ook echt een optie voor de enterprise, ik zou zelfs durven stellen, juist voor de enterprise. En dan is een Chromebook een natuurlijk extensie. Zelf ben ik altijd een MS Office klant geweest, en ik heb nog steeds licenties en ook geïnstalleerd op meerdere PC’s en laptops. Dropbox, was voor mij de ideale manier om bestanden te delen met klanten en om overal beschikking te hebben over mijn MS Office documenten. Maar sinds anderhalf jaar ben ik overgestapt op Google Apps en “I never looked back”. Dit artikel is over de Chromebook, dus ik ga hier niet dieper op in.


Chrome Web Store

Op een Chromebook kunnen apps geïnstalleerd worden en deze staan in de Chrome Web Store en hier begin ik met de nadelen van een Chromebook. Hoewel er veel handige toevoegingen te vinden zijn, blijken dit in de praktijk gewoon links naar websites te gaan en levert het alleen een icoontje op. Er zit veel rommel tussen en eigenlijk is de hele Chrome Web Store een gemiste kans. Het is ook allemaal heel onduidelijk wat het concept nu inhoudt. Overigens zijn er wel wat centrale beheermogelijkheden om invloed uit te oefenen wat gebruikers kunnen installeren. De gehele ervaring mag echter niet de schaduw staan van bijvoorbeeld de App Store (Mac OSX en IOS). 


Toekomst

De Chromebook bevat ook andere nadelen. Veel gebruiksvriendelijkheid valt weg bij het gebrek aan verbinding met het Internet. Er kan geen specifieke software op geïnstalleerd worden zoals dit binnen de organisatie gebruikt wordt, de zogenaamde verticals. Ook is de userbase nog klein wat het oplossen van problemen lastiger maakt en ondersteuning van software bedrijven is minimaal voor Chrome OS. Dit is het nadeel van een opkomende speler en het zal echt nog wel een jaar of twee duren voordat Chrome OS “settled” is. Maar dat Chrome OS een blijvertje is in mijn ogen mag duidelijk zijn en dat is een hele prestatie.

Er ligt behoorlijk wat in het verschiet, veel populaire software bedrijven zien ook kansen in Chrome OS. Er bestaat weer de mogelijkheid voor een “early mover” waardoor jouw applicatie dominant kan worden op Chrome OS.