zaterdag 27 april 2013

Chromebook draait prima Windows


Vandaag werd mijn eerste Chromebook geleverd. Chromebooks zijn kleine vaak goedkope laptops waarop het besturingssyteem Chrome OS van Google op draait. Ergens in Juli 2011 schreef ik daar al een artikel over en vandaag werd hij geleverd.

Ik heb een grote laptop die ik altijd meeneem in mijn rugzak, maar naast dat hij een stuk zwaarder is, gaat de batterij ook niet meer zolang mee. Ik zocht naar iets wat ik nog makkelijker oppak of snel mee kan nemen zonder dat ik de oplader hoef mee te nemen. Daarnaast wilde ik daar niet veel geld aan uitgeven en heb ik een broertje dood aan het installeren en inrichten van een nieuwe computer.

Eén van de kritiekpunten op chromebooks is dat ze te beperkt zijn en je praktisch alleen een browser tot je beschikking hebt, maar dat is niet helemaal zo. Je kunt namelijk apps installeren uit de webstore, dat is iets anders dan Google Play, en één van die apps is “Google Remote Desktop”, met deze app kun je Windows computers en servers overnemen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De computer die je wilt overnemen moet een Chrome browser geïnstalleerd hebben en die moet draaien onder hetzelfde account die je gebruikt op je Chromebook. Daarnaast moet je elke PC die je over wilt nemen autoriseren en een pincode instellen, maar als je dit gedaan hebt werkt het in mijn test met drie verschillende systemen feilloos. Als je het scherm dan voluit zet lijkt het net alsof je op een Windows laptop zit te werken. Nu moet je natuurlijk wel beschikking hebben over een Windows PC welke dan ook aan staat, maar dat heb ik altijd al gehad. Nu draai ik ook gevirtualiseerde server op Windows Azure en die laten zich net zo gemakkelijk overnemen. Vanuit zo’n server kan ik dan weer andere schermen overnemen als het moet, en ook dat werkt nog verrassend goed. Het is niet zo dat ik er snel een hele werkdag op zal maken, maar het schept wel mogelijkheden.

Zoals ik in mijn vorige artikel schreef is het systeem nog niet af en volwassen, maar doordat Google nu wel serieus vlieguren maakt met het operating systeem krijgen ze een unieke positie van strategische waarde. Onderschat de waarde niet van dit operating systeem. Ik zal een paar aspecten nog een keer opsommen.

Het is veilig, een systeem is per direct vervangbaar, gebruikt weinig stroom en heeft dus een lange batterijduur, ook (koud) opstarten gaat onder de tien seconden. In feite is het een thin client, maar wel met de mogelijkheden van portabiliteit. Als een organisatie chromebooks in zou kunnen zetten dan heeft dit een mogelijke grote impact op de total cost of ownership (TCO). Ook kun je met een chromebook makkelijk Microsoft office bestanden bekijken en produceren en aangezien Sharepoint ook steeds meer gebruikt wordt is dat prima compatible met een chromebook. Daarnaast kost een chromebook niet veel, al moet daarbij wel opgemerkt worden dat het scherm niet super de luxe is, de resolutie wat tegenvalt en als je hem aan een monitor verbind met de HDMI kabel de kwaliteit niet optimaal is.

Dit gezegd hebbende moet ik wel aanhalen dat er nog wel serieuze beperkingen zitten aan een chromebook. Je kunt niet direct verbinden met een filesysteem zoals deze praktisch bij alle bedrijven aanwezig is. Open van Microsoft Office documenten gaat redelijk, het bewerken is niet direct mogelijk op de standaard manier, maar als je deze documenten in je SkyDrive hebt zit daar een zeer mooie Word viewer én editor bij. Maar eerlijk is eerlijk, voor de enterprise is dit wellicht nog een brug te ver.

Om echt een chromebook “ninja” te worden heb ik de hele dag op mijn chromebook gewerkt en nu ver in de avond is de batterij nog springlevend. Volgens de specs gaat de batterij zo’n zes uur mee, maar aangezien ik het scherm niet heel licht heb staan en vooral geschreven heb ben ik al ver over de 7 uur heen.

Het punt wat ik wil maken is dat Chrome OS onbekend is, er weinig ruchtbaarheid aan gegeven wordt, maar het stiekem wel de meest verkochte laptop op Amazon is, en als je de reviews bekijkt, krijgt hij hoge waarderingen. De wereld van computers versnipperd steeds verder, denk aan de opmars van smartphones en tablets, de Mac OSX en de webbrowser als applicatie platform. En naarmate de browser verder opkomt geeft dat ook ruimte voor Linux, bijvoorbeeld in de vorm van Chrome OS.  Windows is nog heer en meester in de enterprise, maar ook daar zie je steeds meer dat afdelingen met Macs rondlopen naast de smartphones en de tablets.

Aan de andere kant, ik schrijf dit niet om te roepen dat chromebooks dominant worden, maar wel dat de unieke eigenschappen het waard zijn om nader te bestuderen. Met de chromebook wordt de personal computer steeds minder personal. Het is gewoon een gebruiksmiddel die zeer gemakkelijk vervangen kan worden door een ander. Als je het kan op een chromebook, dan kun je in feite op elk computer “je ding” doen. Het verandert ook een mindset.

Kijk bijvoorbeeld naar e-mail. De meerderheid doet zijn email nog met een mailclient zoals Outlook op zijn werkplek, dit ondanks dat veel mensen hun email ook op hun telefoon kunnen checken en beantwoorden hechten ze op een computer nog aan een applicatie die ze er speciaal voor moeten opstarten. Ik heb de overstap gemaakt om email in de browser te doen. Het kostte mij een week of twee, nu moet ik er niet aan denken om terug te gaan naar lompe trage applicaties.