zondag 30 december 2012

IT Freelancer, investeer in je toekomst!

Het is voor een zelfstandige in de IT continu zoeken naar de balans tussen het produceren van facturabel werk en de capaciteit om dit te kunnen blijven doen. Zeker in tijden van crisis ben je vaak dankbaar voor langdurige projecten en leveren die veel inkomsten op. De valkuil is alleen dat als je dit te lang blijft doen, je zult merken dat er een aantal dingen veranderd zijn als die lange opdracht afgelopen is.

Argumenten die grote adviesorganisaties gebruiken om hun meerwaarde aan te tonen is zeggen dat zij meer kapitaal hebben om te investeren in de mens en dat dit vermogen bij freelancers veel minder aanwezig is. Na een inventarisatie in mijn warme netwerk van freelancers moet ik daar gedeeltelijk gelijk in geven. Een redelijk deel investeert nauwelijks tijd en geld in opleiding anders dan het nieuws een beetje volgen.

Dit gaat goed zolang je werkzaamheden niet onderhevig zijn aan technologische vernieuwing of een sterk veranderende markt. De laatste jaren zijn er veel dingen verandert die bijna wel invloed moeten hebben op de mogelijkheid om als freelancer makkelijk voldoende geld te verdienen.

Crisis
De crisis heeft grote gevolgen voor freelancers. Bedrijven voelen druk en niet noodzakelijke uitgaven worden niet gedaan, ambities zijn er nauwelijks en men probeert het vaak eerst zelf. De spanning is er continu, in Europa, maar ook in de VS zie je dat het groeien van de schulden een keer stopt en dit onherroepelijk leidt tot een recessie en zoals we meerdere malen ondervonden hebben betekent dit ook voor ons recessie. Nu de crisis dus voortduurt zullen de echte uithollingsverschijnselen steeds sterker zichtbaar zijn. Door ontslagen wordt ook de concurrentie groter en staan de tarieven onder druk. Als je niet ergens beter in bent dan anderen zul je het vinden van opdrachten steeds moeilijker worden.

Specialisten
Daarnaast zie ik steeds meer dat opdrachtgevers heel specifiek naar competenties kijken en doordat er veel aanbod is zul je steeds vaker afvallen als je niet precies goed aansluit op de opdracht. Een tekort aan IT-ers is een fabeltje of gaat over een zeer selectief gebied en bevestigd alleen maar het beeld dat generalisten het zwaarder hebben dan specialisten.

Oplossingen
Tot zover de bedreigingen, maar zou een freelancer dan moeten doen om genoeg werk te houden nu en in de toekomst. Eigenlijk heb ik het al gezegd, waar het op neer komt is specialiseren en dus verdiepen en dat is investeren. Dus werken aan je competenties en het verzamelen van de juiste labels. Manage je projecten? Dan kun je naast IMPA, Prince2, ITIL, Scrum en LEAN, misschien ook verdiepen in SEPA, IPv6, SharePoint of logische vernieuwingen op het vakgebied van je keuze. Ben je software ontwikkelaar? Zorg dan dat je je verdiept in webservices, platformen, of iets specifieks in cloud computing. Opleidingen hiervoor volgen zijn duur en vergen veel tijd, Maar als je de juiste manier van zoeken gevonden hebt, zul je merken dat het stukje duur niet nodig is en dat vooral een investering in tijd over blijft. Uiteraard zou het helpen als je een opdracht zoekt en vind in het verlengde van waarin je aan het verdiepen bent. Dit zijn tactische keuzes.

Maar er is ook meer, er is namelijk zeer veel kennis te verkrijgen die gratis is en ook nog waardevol. Kijk eens op Coursera.Org, een zeer krachtig initiatief van erkende universiteiten om gratis opleidingen te volgen vaak ook nog met een certificering. Geheel online en op momenten dat het jou uitkomt. Ik volg nu een opleiding en ben daar zeer enthousiast over al gaat er wel veel tijd in zitten. Coursera is niet het enige, er zijn soortgelijke initiatieven die echt innovatief zijn en al een blik werpen in hoe de toekomst van het leren eruit gaat zien.

Maar ook voor grote spelers zoals Microsoft, SalesForce, Amazon, Google en OpenStack is het belangrijk dat zij ontwikkelaars aan zich weten te binden en in ruil daarvoor zijn er duizenden opnames van seminars en cursussen te volgen voor niets of tegen een gering bedrag. Vorig jaar heb ik nog twee dagen gratis bootcamp gevolgd over Windows Azure bij Avanade inclusief een examen. Zorg dat je de communities leert kennen want daarbinnen vind je meer dan je alleen met Google vind.

IT verandert
Het speelveld van IT zit in een enorme stroomversnelling, maar is zo divers dat je wel moet specialiseren. Vroeg kon je met kennis van PHP en MySQL al een heel eind komen, tegenwoordig moet je toch echt de ins en outs van een CMS kennen zoals Drupal of Wordpress, maar ook om kunnen gaan met JavaScript, JSON, Node.JS, API’s en dergelijke om een website krachtig te maken. Het is gewoon teveel om alles te kunnen, zeker nu ook IOS en Android twee platformen zijn waar veel bedrijven al iets mee willen doen.

Tel daarbij trends als cloud computing, “Big Data” en cloud security op en het plaatje is compleet. Een generalist kan alleen op architectuur niveau kans maken.

Als freelancer moet je niet elke hype volgen die opkomt; verdienen aan social media is alleen weggelegd voor een klein deel talentvolle mensen, maar goed kijken waar de komende jaren behoefte aan is, cloud computing of big data is echt niet specifiek genoeg.

P versus PC
Waar het op neer komt is dat je als freelancer een balance moet vinden tussen Productie en Productie Capaciteit. Wellicht heb je de laatste jaren veel productie gedraaid en geld verdiend, maar in deze tijd zul je merken dat productie moeilijker wordt en je dus moet investeren in je capaciteit om geld te kunnen blijven verdienen.

Kennis kun je kopen
Een andere optie die in het verlengde ligt van P versus PC is het inkopen van kennis en meteen ook van jezelf een hefboom maken. Op sites zoals Elance.com, Freelancer.com en Odesk.com kun je projecten plaatsen waarop wereldwijd freelancers kunnen bieden om dit uit te voeren tegen een fixed price of een laag uurtarief. Dit klinkt tegenstrijdig; werk uitbesteden wat je zelf zou kunnen doen, maar eigenlijk is het heel slim. Als je bijvoorbeeld research moet doen om een bepaalde opdracht te voltooien ben je snel tientallen uren bezig. Natuurlijk is Google je vriend, maar ook daar zul je niet alles precies vinden zoals je het nodig hebt. Nu kom je echt al een heel eind met honderd euro. Daarvoor kun je iemand een proof of concept laten maken met wat documentatie erbij. Door deze kleine investering wordt je zelf wijzer en je kunt die kennis meteen toepassen binnen je opdracht. Er zit ook nog een grotere belofte achter. Als je het eco systeem van de wereldwijde freelancers beter leert kennen krijg je een groepje van mensen waarop je kunt bouwen. Nu kun je grotere opdrachten ook gaan aannemen omdat je deze deels uitbesteed. Zoals met heel veel zaken in het leven; oefening baart kunst. In het begin zul je fouten maken in de specificatie of dat iemand je bij het lapje neemt of met mensen te maken krijgen die hun afspraken niet nakomen. Maar hoe meer je ermee werkt hoe beter je hier in wordt.

Conclusie
Het mag duidelijk zijn, freelance IT-ers zijn bevoorrecht in hun mogelijkheden. Iedere organisatie moet iets met IT en er zijn weinig goede opleidingen en het vakgebied zelf wordt alsmaar groter. Er zijn dus kansen volop, maar het vergt wel inzicht en vaardigheden om succesvol te blijven in het vak. Stap niet in de valkuil waarin veel werkloze IT-ers boven de veertig zijn gevallen. Te lang blijven zitten in een vaste baan zonder door te ontwikkelen. Gelukkig bruist het internet van de mogelijkheden en is het nooit te laat om het alsnog weer goed te doen.