zaterdag 29 december 2012

Afsluiting van 2012, Vooruitblik 2013

Ik wil graag de zakelijke inzichten delen die ik in 2012 heb opgedaan.

Allereerst zie ik niet dat 2012 het jaar van de cloud computing is geworden. De omarming van cloud computing verloopt in mijn ogen erg traag en zal in 2013 niet heel veel sneller gaan. De twee grootste obstakels zijn in mijn ogen legacy en een totaal gebrek aan transparantie welke overheid zich toegang kan verschaffen tot de data van een organisatie.

Het zijn twee totaal verschillende obstakels en zal ze kort toelichten.

Legacy
Legacy is de software en integratie met andere software die momenteel gebruikt word terwijl er betere en modernere mogelijkheden voor handen zijn. Legacy heeft bestaansrecht omdat het zich bewezen heeft, maar legacy is ook erg duur, weinig flexibel en wordt steeds duurder en minder flexibel. Grote veranderingen zijn echter complex, duur en kennen een hoog risico. Zeker met het oog op de crisis en het interen van reserves zal legacy de komende jaren een rem zetten op de adoptie van zaken zoals cloud computing.

Data privacy van de organisatie
Voor het opslaan en verwerken van persoonsgegevens zijn wetten en deze maken het adopteren van cloud computing zeker niet onmogelijk. Het is echter de privacy van de organisatie zelf die de adoptie van cloud computing belemmerd. Men is bang dat overheden -zowel eigen als vreemde-  zich toegang kunnen verschaffen tot de data van de organisatie als deze die uitbesteed zoals met cloud computing het geval is. De vraag wat dat dan betekent wordt nauwelijks gesteld. In mijn ogen is het kijken van een overheid naar jouw data alleen vervelend als hierbij intellectueel eigendom gestolen kan worden of bijvoorbeeld handelsgeheimen.

Het kwalijke van de zaak is dat het vooral niet duidelijk is wat de macht is van een overheid, hoe vaak die wordt ingezet en hoe het kenbaar wordt gemaakt dat de overheid op een zeker moment zich toegang heeft verschaft. Als dit transparanter plaats zou vinden zal dit zeker de adoptie van cloud computing vergroten.

Europa
Ik ondervind nog steeds veel weerstand tegen cloud computing op forums en sites zoals Computable waar ik regelmatig voor schrijf. Maar bot gezegd zijn alle signalen vrij duidelijk. Cloud computing gaat het gewoon worden, Neelie Kroes is hier heel duidelijk over geweest. Ik ga hier geen redenen geven om cloud computing te adopteren, maar de weerstand is erg typisch en wordt wellicht gevoed door angst. Veel mensen zijn bang voor hun baan of dat hun kennis er niet meer toe doet, maar tegen hen zou ik willen zeggen; “De wereld verandert, omarm het en adapteer het, er tegen verzetten maakt je positie alleen maar slechter. You better start running.”. Juist door nu al vlieguren te maken met cloud computing zul je een voordeel hebben op de menigte die pas beweegt als het vrij laat is.

Persoonlijke transitie
Mensen die mij kennen weten dat ik zelf ook in een transitie zit. Ik ben altijd zeer uitvoerend geweest; advies en realisatie gingen bij mij hand in hand. Door mij te verdiepen, publiek te spreken, workshops te houden en kennissessies te geven, beweeg ik me steeds meer naar de rol van adviseur die organisaties kan helpen te moderniseren en te profiteren van de prachtige mogelijkheden die cloud computing biedt.

Hierbij tracht ik pragmatisch te blijven, zo heb ik ook een cloud dienst ontwikkeld, doe ik zelf alles in de cloud, heb ik diensten zoals Windows Azure tot mij genomen en ben ik zelfs naar het hoofdkantoor van Microsoft in Seattle geweest om hierover te praten.

Qua marketing ben ik ook druk bezig geweest, maar is dat minder tot uiting gekomen dan ik me had voorgenomen. Daardoor valt het me nog steeds tegen om genoeg omzet te maken op advies.

CloudCon
In oktober ben ik ook ingestapt bij CloudCon als principal partner. CloudCon richt zich puur op advies en dan voor grote organisaties. Dit geeft me enerzijds toegang tot een zeer krachtig en enthousiast team, anderzijds kom ik zodoende ook binnen bij organisaties op een niveau die als freelancer lastiger is.  CloudCon is zelf ook nog jong en zal wellicht pas in 2013 op stoom komen.

Commercieel
Commercieel gezien was 2012 niet een heel bijzonder jaar. Dat is op zich niet gek. De crisis is nog steeds goed te voelen en daarnaast heb ik veel tijd gestoken in mijn persoonlijke ontwikkeling. Nog meer dan in 2011 toen ik maanden niet gewerkt heb om een boek te schrijven. In 2013 zal ik mij blijven ontwikkelen, maar zou mijn productie toe moeten nemen en de samenstelling van verdiensten anders moeten zijn dan die in 2012. Juist daarom verwacht ik van 2013 commercieel gezien nog niet zo heel veel, maar zou ik in 2014 vol op stoom moeten zijn. Zo niet, dan wordt het tijd mijn strategie te heroverwegen.

Coursera
Ik wil nog een initiatief nader toelichten: Coursera.org. Op die site kun je gratis opleidingen volgen die door universiteiten gegeven worden! Zelf volg ik momenteel de cursus: “Think Again: How to Reason and Argue” van de Duke University. Dit is meteen de populairste met meer dan 150.000 studenten tegelijkertijd. De kwaliteit van de “lectures” ofwel videos is erg goed en er zit meteen huiswerk bij, vaak in de vorm van multiple choice vragen. Meer dan ooit tevoren is het een gouden tijd voor de autodidact of de student met veel discipline. Als je een beetje pienter bent en neemt de tijd kun je werkelijk alles leren via het Internet. Ook op sites zoals YouTube kun je veel kennis vinden.

Freelancer.com
Doormee kom ik meteen op het volgende initiatief: Freelancer.com. Normaal besteede ik wel eens werk uit naar het buitenland via vWorker.com, maar deze website is dus overgenomen. Momenteel werkt een Roemeen voor mij aan een generieke koppeling met wat Google diensten. Tijdens een bijeenkomst van Computable experts werd er getoond welke veranderingen de Computable website zou ondergaan. Het tonen van pageviews aan de experts voor hun eigen geschreven artikelen kon niet gerealiseerd worden. Ik wil bewijzen dat het wel kan en dat het ook nog eens snel een eenvoudig te realiseren is. Ik heb daar geen tijd voor, dus schakel ik de kennis van programmeurs over de wereld in. Binnen een week tijd heb ik de code en documentatie om dit voor de Computable te realiseren.

Schrijven
Op mijn site en blog staan maar één a twee artikelen per maand. De waarheid is dat ik iedere week wel twee artikelen schrijf. Ik kan ze niet plaatsen omdat ze of niet af zijn, of ik ze goed moet doorlezen en aanpassen voordat ik ze goed genoeg vind om te plaatsen. Gevolg is dat veel artikelen het niet redden naar de blog en dat sommige blogs maanden later niet meer relevant genoeg zijn om alsnog af te schrijven en te plaatsen.

Ook voor mijn privé dagboek schrijf ik een stukje per maand. Dit doe ik op mijn blog (http://adrainbeword.wordpress.com ), maar ook op mijn website die ik al sinds 1999 bijhoudt. Deze wil ik echter vernieuwen, maar ik heb dan 500 stukken geschreven en om ze te upgraden naar een modern platform zou me meer dan een week kosten en die tijd heb ik niet. De technologie waarop de site is gemaakt; classic ASP en Access97 kan ik niet zomaar meer verplaatsen naar moderne servers, ik moet daar dus wat mee. Heb dit weekend hiermee zitten stoeien, maar ik krijg de laatste 10% niet goed.

Azure Service Access
Dan is er nog een laatste initiatief wat ik nu wil noemen waarmee ik bezig ben: ASA. ASA is voor mij de werknaam voor een dienst die ik Azure Service Access noem. Deze dienst die operationeel is en ook daadwerkelijk voor andere partijen gebruikt wordt is aan de ene kant om met mijn voeten in de modder te blijven staan en aan de knoppen te zitten, aan de andere kant is het ook potentieel iets waarmee geld te verdienen valt. Ik zal de links met documentatie en voorbeelden snel vrijgeven, maar voor nu is de korte omschrijving als volgt: Een cloud dienst gebaseerd op Windows Azure waarmee ontwikkelaars razendsnel database data op kunnen slaan welke door allerlei diensten en Apps geconsumeerd kunnen worden op een universele en veilige manier die volledige schaalbaar en flexibel is. Wil je snel meer weten? Neem dan contact op.


Vooruitblik 2013
Wat verwacht ik van 2013? Voor mijzelf, maar ook van de wereld. Allereerst denk ik dat we de komende jaren nog steeds in een crisis mode zullen opereren. Ik zou niet weten waarom de economie opeens op zou moeten veren.

Op het gebied van cloud computing verwacht ik in 2013 ook geen grote verandering of omslag. Die is denk ik nog wat verder weg. Niettemin hoop ik dat mijn persoonlijke investeringen er toe zullen leiden dat ik meer organisaties op weg mag helpen om te profiteren van alles wat cloud computing te bieden heeft. Voor mij is het pad duidelijk. Ik zie geen toekomst in het hebben van servers en alles wat daarbij komt kijken. Nu is het niet zo dat cloud computing allemaal problemen oplost. Er moet nog steeds slimme complexe software gemaakt worden, alleen cloud computing kan deze zeer versterken en de kosten beter in lijn brengen met de business. Cloud diensten integreren nu eenmaal veel beter dan on premise software en infrastructuur en zal dus leiden tot lagere (onderhoud) kosten en meer wendbaarheid.

Daarnaast zijn er zeer interessante ontwikkelingen aan de gang op het gebied van flexibele schermen, spraak besturing, andere manieren van projecteren, bijvoorbeeld middels een bril. Ook zullen processoren snel sneller en zuiniger worden. Van zaken zoals 3D verwacht ik voorlopig niet zo veel en ik denk dat de vraag er ook niet voor is. Met een beetje geluk komen er eind volgend jaar wel nieuwe consoles uit van Sony en Microsoft en zal Kinect een grotere rol krijgen.

Big Data zal in mijn ogen voor de grote meerderheid een buzzword blijven al zullen steeds meer bedrijven er iets mee kunnen. Al zie ik niet hoe de fundamentele principes achter Big Data ontrafeld worden. Zo verwacht ik ook nog weinig verbetering in AI.

Dan rest mij voor nu je nog een fantastisch nieuw jaar toe te wensen! Opdat voorspoed je vriend mag zijn!