Normaal schrijf ik artikelen over de toekomst van de automatisering. Vandaag wil ik schrijven over de toekomst van ons land en hoe deze ten goede veranderd kan worden. Het is een oproep en een vraag. De oproep is om dit te delen zodat de vraag beantwoord kan worden: Wat kan er aangevuld worden op onderstaande redenering?
We zitten in een vicieuze cirkel die ons allemaal raakt. De economie hapert en niet alleen die van Nederland. In 2008 zijn we geraakt door een financiƫle crisis waarin banken de hoofdrol speelden. Vandaag worden we ook geraakt alleen niet door een directe oorzaak in het nu, maar als een gevolg. Een nasleep van de crisis die in 2008 begon. Deze crisis kan worden opgelost en dit is hoe.
Er moeten meer huizen verkocht worden.
Als je de tijd neemt om de redenering te volgen kun je in mijn ogen geen andere conclusie trekken. En als mijn conclusie niet goed is, vul hem alsjeblieft aan zodat hij wel kloppend is en deze cirkel doorbroken kan worden ten goede van ons allen.
Dit is wat er gebeurt als er huizen worden verkocht: Mensen kopen nieuwe keukens en gaan naar bouwmarkten. Keukens bevatten aanrechtbladen die ook in Nederland geproduceerd worden. Vorig jaar zijn er 120.000 minder keukens verkocht en dit raakt de hele branche hard. Maar ook makelaars, hypotheek adviseurs en notarissen worden geraakt. Ook verhuizers beginnen het nu echt te voelen en in de gehele keten gaan er mensen uit. Dit zijn ook huizenbezitters die mogelijk in de problemen zitten of potentiƫle huizenkopers die dit voorlopig niet zullen doen.
Minder huizen verkopen leidt ook tot minder huizen bouwen, veel ZZP’ers in de bouw hebben zo geen werk, en er worden zelfs minder kilometers gemaakt zodat de pompstations een teruggang voelen.
De hele keten voelt de malaise en als ondernemer wordt je echt niet gelukkig van deze situatie. Mensen in de keten zullen zuinig zijn en dat raakt ook weer de horeca. Alles is met deze keten verbonden.
Doordat er minder huizen worden verkocht daalt de prijs en de kans dus op een restschuld waardoor er alleen maar meer problemen ontstaan.
Momenteel worden veel hypotheek aanvragen niet gehonoreerd. Enerzijds omdat mensen teveel willen lenen, anderzijds omdat er meer gekeken wordt naar de risico’s. Er zijn in het verleden veel hypotheken verkocht met een hoog percentage aflossingsvrij. Dit levert toekomstige risico’s op, ik ben daar niet blind voor. Maar om de deur dicht te houden schaadt de economie op zeer veel vlakken.
Door gewoon weer hypotheken af te sluiten en daarin wat soepeler te zijn zullen er meer huizen verkocht worden en zal de huizenprijs weer stijgen. Er vloeit weer geld en daardoor hoeven minder mensen ontslagen te worden. Mensen die nu een hypotheek probleem hebben, krijgen zo meer kans om dit probleem op te lossen als de economie weer draait. En als je nu als bank een hypotheek afsluit met wat meer risico, bijvoorbeeld 100% aflossingsvrij, dan kun je dit ook wel weer aan voorwaarden verbinden. Bijvoorbeeld maximaal tien jaar. Mijn hypotheeklast is momenteel ongeveer 1000 euro bruto. Dat is deze over vijftien jaar nog steeds. 1000 euro is over vijftien jaar is echter een stuk minder waard geworden door onder andere inflatie.
Banken en aanverwante bedrijven stonden aan de wieg van de kredietcrisis. Ze hebben ook nu de sleutel in handen voor verbetering.
Laten zijn de vicieuze cirkel doorbreken en de spiraal omhoog terugvinden.
Niets doen maakt de crisis alleen maar slepend. En wat de regering ook voor extra’s doet, het zal in veelvoud bij ze terugkomen. Op alle genoemde zaken zit belasting, dus als de keten een boost krijgt zullen de belastinginkomsten groeien.
Ik zie het voor me en hoor graag waar mijn beredenering niet klopt.
Banken worden soepeler, mensen krijgen sneller een hypotheek en kunnen eindelijk huizen kopen. Verkopers zijn van een probleem af en kunnen nu zelf ook verhuizen of hoeven nu geen dubbele hypotheeklasten meer op te brengen. Tussenpersonen, notarissen, makelaars verdienen weer meer geld en hoeven geen mensen meer te ontslaan. Bouwmarkten krijgen het drukken, keukenwinkels verkopen weer keukens. Transport sector mag meer gaan rijden, huizenprijzen zullen weer stijgen zodat mensen die niet aan de verplichtingen kunnen voldoen met minder restschuld blijven zitten.
En als het allemaal weer goed gaat kunnen we ook naar Griekenland op vakantie.
In 2008 was er een hele duidelijke oorzaak waarom alles instortte. Nu is het vooral de angst en sentiment wat ons tegenhoudt. Hier kunnen we pas uit stappen als we gaan investeren in plaats van alleen maar bezuinigen. Hogere kosten zijn beter te dragen als je groeit.
Wat is nu feitelijk het risico? Dat banken leningen verstrekken aan mensen die het niet terug kunnen betalen? En is dat risico niet beter te dragen als er meer binnenkomt? Geld moet rollen en momenteel hebben we gewoon een adrenaline boost nodig om dit in werking te stellen.
YES WE CAN!