dinsdag 30 augustus 2011

Einde fileleed?

Een paar jaar geleden schreef ik al over de oplossing van het fileprobleem. Een uitgebreider document heb ik ingediend bij Verkeer en Waterstaat, maar daar werd het teruggestuurd met de melding dat ik dan maar met een wedstrijd mee moest doen. Daar voldeed ik niet een de voorwaarden.

Het plan is heel simpel:

In deze tijd van Het Nieuwe Werken (HNW) krijgen we steeds meer de mogelijkheid om werkzaamheden zelf in te plannen en plaatsonafhankelijk te werken.

Je weet dat tijdens vakantie periodes er nauwelijks files staan en dat deze korter zijn dan anders. Als een grote groep mensen nu gecoördineerd één dag per week de spits vermijden zou dit 20% minder verkeer betekenen tijdens de spits en dus leiden tot minder of geen files.

Tegenwoordig heeft elk gezin waarvan een gezinslid geregeld in de file staat een goed werkende internet verbinding. Stel dat de reguliere filerijder zich aanmeld op een site en daarin aangeeft welk filetraject hij of zij aflegt, dan kan er gecoördineerd worden welke dag hij of zij de spits  gaat vermijden. Als genoeg mensen dit doen is het fileprobleem opgelost.

Voorheen was zo’n coördinatie niet mogelijk.  Maar aangezien iedereen internet heeft en de mogelijkheden om thuis te werken of werktijden flexibel in te richten is plannen wel degelijk mogelijk. Eén dag per week de spits mijden moet mijn inziens mogelijk zijn.

Vind je files die uit het niets ontstaan en zomaar weer oplossen ook frustrerend? Hier is een filmpje hoe die schokgolven ontstaan.