donderdag 12 mei 2011

KPN gooit het roer om, alleen naar de verkeerde kant

KPN voelt dreiging van applicaties waarmee er “gratis” gebeld en berichten verstuurd kan worden op smartphones. Ofwel VOIP en bijvoorbeeld WhatsApp, een soort MSN op je telefoon. Als reactie op die dreiging en wellicht na aanstelling van Eelco Blok wil KPN toch aan deze diensten verdienen door het tarief hierop aan te passen of anders de dienst te blokkeren. Toen ik hier voor het eerst van hoorde dacht ik direct aan “kansloos” en dat is alleen maar erger geworden naarmate ik meer informatie binnenkrijg. In mijn ogen vind hier een leerzame vorm van falen plaats en ik zal mijn gedachten hierbij delen.

Eén moment nog, nog even mijn verbijstering onderdrukken….

Als ik een internet verbinding koop is deze generiek. Ik kan mailen, surfen, muziek luisteren.  Voor deze verbinding betaal ik een prijs op basis van hoeveelheid data gebruik (hoeveelheid), bandbreedte (snelheid)  en mobiel of niet (flexibiliteit). Niemand zal het in zijn hoofd halen om een e-mail naar Amerika duurder te maken, dan een mailtje naar je moeder drie straten verderop.

In het verleden had KPN, toen nog PTT geheten een algehele monopolie. Op alles kon en zou verdiend worden en de prijs werd door de leverancier bepaald. Die wereld is al een tijdje voorbij, maar de cultuur is er blijkbaar toch in blijven zitten. Inkomsten lopen terug en het voelt nu eenmaal slecht dat er niet meer verdiend wordt op iets wat jarenlang een belangrijke inkomstenbron was. Ook zijn er aandeelhouders.

Nu wil KPN dus de manier waarop de dataverbinding gebruikt wordt belasten. Flexibele tarieven dus. Deze mogelijkheid zou alleen kans van slagen hebben als dit twee zijdes heeft, namelijk dat bepaald datagebruik dus goedkoper wordt. Bijvoorbeeld het surfen naar internetpagina’s. KPN redeneert echter eenzijdig en wil alleen extra belasten als het hun eerdere verdienmodel aantast. Concurrenten doen dit vooralsnog niet en de enige reden om bij KPN te blijven is dan de kwaliteit van hun dienst of het vastzitten aan een contract of vendor lock-in. Het netwerk van KPN heeft een goede reputatie,  daar adverteren ze ook mee, maar ik twijfel zeer aan de kwaliteit en heb het idee dat ze vooral leven van het imago, maar dat de feiten al redelijk achterhaald zijn. Ik kan mijn eigen ervaring hierbij ook vermelden. Heb in het verleden nogal wat storingen gehad en mijn internet verbinding bij XS4ALL heb ik opgezegd. Deze was ook niet erg betrouwbaar, duur en de ondersteuning is mij zelfs geweigerd omdat ik geen router gekocht had via XS4ALL. Daarnaast was de VOIP telefoonverbinding die ik had zo slecht dat mensen alleen nog maar mobiel met me wilden praten. Ben toen overgestapt op ADSL en bellen via Tele2 en die heeft er in drie jaar tijd niet één keer uitgelegen. Ik heb een iPhone via T-Mobile de verbinding doet het goed, maar soms duurt het een tijd voordat hij “gas” geeft. Dan klik ik op een link en blijft hij een tijdje hangen. Vooral in de trein had ik daar last van. Toen een KPN dongel aangeschaft maar die ondervindt in mijn beleving hetzelfde euvel.

Maar goed, geld vragen op de manier waarop je een dataverbinding gebruikt is not done. Daarbij vroeg ik me af hoe ze dit kunnen afdwingen. Gaan ze verkeer op poort niveau verbieden op basis van het soort abonnement? Dat is te omzeilen. Jaren geleden knepen bedrijven MSN dicht waarop MSN switchte naar poort 80 en daarmee veel beveiliging omzeilde, maar nu hoorde ik dat ze hiervoor DPI (gaan) gebruiken ofwel, Deep packet inspection. DPI wordt wellicht al zeer veel toegepast op het internet alleen zijn bedrijven er niet scheutig op om dit te adverteren. KPN voelt die schroom niet (http://goo.gl/g2kVf ) . DPI is een enorme inbreuk op je privacy, het is inhoudelijk mogelijk om letterlijk te zien wat een ontvanger ziet, of dit nu beeld, geluid, e-mail is of het lezen van teksten op het internet. Ik denk niet dat KPN hiermee wegkomt en al komen ze er misschien rechtelijk mee weg dan voorzie ik alsnog een exodus van klanten die elders hun heil zoeken. Het is namelijk fout op heel veel niveaus. Je schaadt de privacy van klanten, wil geld verdienen op een dienst van iemand anders (de dienst van KPN in deze is data verplaatsen over het internet, niets meer, niets minder, net als elke andere internet provider), maar het geeft ook blijk van hoe KPN naar zijn klanten kijkt. Niet dienstbaar opstellen en de klant centraal stellen, maar vooral zichzelf en het verdienmodel. Ik begrijp best dat elke onderneming geld moet verdienen en dat zij een verantwoordelijkheid hebben naar hun medewerkers en aandeelhouders, maar de manier waarop is gewoon niet goed. Ze gooien het roer om, maar de verkeerde kant op. Ze proberen vast te houden aan de oude wereld terwijl die zijn laatste adem uitblaast. CD’s blijven niet meer het medium om muziek van te luisteren en SMS-en bestaat alleen maar omdat er tien jaar geleden geen alternatieven waren (en geen smartphones).

Zou iemand met gezond verstand echt de toekomst zien als een plek waarbij je gaat betalen voor het soort data wat je communiceert?

Ik denk het niet en met de nieuwe wereld zie je ook hoe snel nieuwe reuzen opstaan en hoe snel reuzen kunnen vallen. Het zou zo maar eens heel snel gedaan kunnen zijn met KPN. Thuis gebruik ik Ziggo voor bellen, TV en internet, KPN is hier gewoon geen concurrent. Beeld van Ziggo is beter, Internet sneller en opgeteld goedkoper. Op mobiel vlak kon KPN zich onderscheiden door de bereikbaarheid, maar als deze al beter is, dan is het verschil niet meer zo groot met andere aanbieders en met vrienden vergelijkingen komen er ook wisselde resultaten uit.

Dus wie zit er te wachten op KPN? Hun grootte werkt volgens mij alleen maar averechts door overhead en bureaucratie. Ik heb overigens geen problemen met KPN, ze zitten mij niet in de weg en ik geloof nog wel in hun reputatie van kwaliteitsnetwerk.

Hoe ziet een toekomstig abonnement er in de toekomst uit?

Basis Bundel 10 Euro per maand 8 Mbit down, 1 Mbit UP, 2 GB Verkeer per maand.
+ 5 euro per maand onbeperkt WhatsApp-en (behoudens deze in de dataruimte van de Basis Bundel vallen).
+ 5 euro per maand onbepekt Skype (behoudens deze in de dataruimte van de Basis Bundel vallen)

Maar hoe gaan ze dan om als er andere aanbieders komen van apps? Bijv. de Live Messenger van Microsoft die over een andere poort gaat. Wie gaat die grens bepalen? Hoe concreter je wordt, hoe meer je in ziet dat het een doodlopende weg is.

Wat zou KPN moeten doen?
Gezien bij epistel hierboven geloof ik dus niet in het proberen handige diensten te belasten, wat zou KPN moeten doen? Ik zou me richten de kostenbesparing, vitamine A (=Aandacht voor de medewerker en klant) en Lean (verbeteringen onder andere door verspilling tegen te gaan). Mensen (en bedrijven) willen echt wel een premium betalen voor dingen die goed zijn, dus dat de prijzen in de basis iets hoger liggen dan bij andere aanbieders, maar wat ik vaak zie is dat er in *elk* bedrijf veel verbeterd kan worden in de processen. Het gebeurd me nog regelmatig dat ik mensen tegen het lijf loop die nog geen sneltoetsen gebruiken. Binnen een paar minuten en wat links werkt iemand efficiënter en prettiger en dan heb ik het nog niet eens over de inhoud.

Gewoon aandacht voor elkaar en liefde voor de klant (wie dat ook moge zijn) en luister naar de mensen die het werk doen, die weten meer dan je denkt.

Dus KPN, kop op, neem afstand van het voornemen om geld te vragen voor specifieke data-pakketjes en denk in innovaties en service in plaats van irritaties en Big Brother praktijken.