zaterdag 26 maart 2011

Eerste indruk van de iPad 2

Ik heb een iPad 2 voor testdoeleinden en deze heb ik gisteren in de winkel opgehaald. Hier wil ik mijn eerste indrukken met je delen. Installatie is wederom erg simpel. Je stopt hem in iTunes en alles wat je had op je iPhone of eerder iPad wordt er meteen ook opgezet (ook de app’s die je al weer verwijderd hebt). Dus makkelijk, maar ook weer even een klus om al die oude reut eraf te halen. Aan de andere kant, dit had ik natuurlijk al kunnen doen in iTunes.

Het eerste wat opvalt aan de iPad 2 is het gewicht. De eerste iPad lijkt ineens zwaar en log naast deze nieuwe iPad. Dat de rug minder bol is zorgt er ook veel beter voor dat hij stil blijft liggen op een harde ondergrond als je iets intoetst. De vormgeving en het gewicht zijn dus meteen een grote plus.

Dan zitten er twee camera’s op en dat was voor mij één van de redenen om een iPad2 te willen. Ik maak veel filmpjes met mijn fototoestel en die zet ik dan om voor YouTube of op mijn computer, maar dat is toch een gedoetje en dat is ook de reden waarom ik mijn videocamera al helemaal niet meer gebruik. De camera’s zijn naar mijn mening van redelijk belabberde kwaliteit. Met goed licht gaat het prima, maar foto’s zijn niet beter dan een iPhone 3GS. Filmpjes zijn wel beter dan die van de iPhone 3GS en op de iPad zijn ze goed te bewerken met iMovie. Uiteraard heb ik direct de GarageBand en iMovie aangeschaft (beide 4 euro) en om de kracht van de iPad 2 te laten zien Real Racing 2 HD. Deze heb ik op beide iPads afgespeeld en het verschil is eigenlijk niet eens zo groot. De iPad 2 is krachtiger, maar het verschil in gebruik is niet vreselijk groot. Ook bij browsen is het iets sneller, maar de klassiek iPad doet er niet erg veel voor onder. Wat wel een groot verschil maakte is de gyroscoop die in de iPad 2 zit. De bewegingsdetectie is enorm veel verbeterd en met een spelletje als Real Racing 2 merk je dat verschil dus wel.

GarageBand is een nieuwe App van Apple waarmee je instrumenten kunt bespelen en dit ook kunt combineren en opnemen zodat je een band bent in je eentje. Vooral de gitaar is knap gemaakt met snaren die meebewegen als je ze aanraakt. Overigens werkt dit ook prima op de eerste iPad. Mijn eerste iPad heeft twee kleine kinderen te verduren gehad, inclusief vallen op laminaat en van een trap. Voor mijn gevoel is de eerste iPad beter tegen vallen bestand, maar testen op het internet lijken op het tegendeel. De robuustheid van de eerste iPad vind ik echt goed! Na een jaar werkt deze nog net zo goed en mooi en lijkt dus duurzaam te zijn. Ik gebruik namelijk geen enkele vorm van bescherming.

Mijn conclusie is dat de wijzigingen echt wel waardevol zijn en een waardig opvolger is het zeker, maar met de eerste iPad is echt niet veel mis en de veranderingen rechtvaardigen geen vervanging. Wel zou ik kiezen voor de iPad 2 als je een eerste iPad aanschaft, want de wijzigingen zijn een meerprijs van 125 euro meer dan waard. Overigens heeft de door mij geteste iPad 2 een 3G zodat ik met een simkaartje kan surfen. Ik had nog een pre-paid kaart over en het gebruik zonder WIFI werkt zondermeer goed en best snel.

Filmkijken met de iPad op schoot is door de handzaamheid en gewicht beter geworden. Al met al is het gewoon weer een heerlijk apparaat wat zijn geld zeer zeker waard is. Van te voren weet je wellicht niet met wat je ermee aan moet, maar als je eenmaal een iPad (of tablet) gewend bent dringt de waarde ervan steeds beter door.

Overigens heb ik al wel twee vastlopers gehad en een groot nadeel van IOS vind ik het multitasken. Het enige wat het multitasken inhoudt is dat er dingen op de achtergrond doordraaien als je met iets anders bezig bent. Android lijkt zich er ook op te richten dat je meerdere dingen kunt doen op één scherm en ik moet zeggen dat het mij meer aanspreekt. Zo kun je met Android bijvoorbeeld twee apps tegelijk draaien waarmee zij beide maar een deel van het scherm gebruiken terwijl IOS zich volledig richt op het uitvoeren van één taak en daar het hele scherm voor gebruikt. De duur van de batterij vind ik nog steeds verbluffend en is één van de zeer sterke punten van de iPad. Spelletjes spelen, film kijken met helderheid voluit, je hoeft je geen enkel moment bezig te houden met de batterij. Heel anders dus als met een Windows laptop. Daarbij komt natuurlijk wel dat de apps een zeer belangrijk onderdeel is van de iPad beleving. Toch is er in een jaar tijd een hoop ontwikkeld en ziet alles er steeds beter uit.

De iPad is dus een echte aanrader en de iPad 2 maakt alles nog een stukje beter en dat voor een hele redelijke prijs.

Wat moet er gebeuren om een goede concurrent te kunnen zijn van de iPad? Ik zie mogelijkheden in het gebruik zoals het multitasken en het scherm voor meerdere dingen tegelijk gebruiken. Ik zie mogelijkheden in het bieden van extra’s zoals SD kaart lezer en betere ingebouwde camera’s. En wellicht een hogere resolutie kan meerwaarde betekenen.