zaterdag 12 februari 2011

Waar blijft de goede Windows laptop?

Zo meteen komt mijn schoonvader en gaan we samen op zoek naar zijn nieuwe laptop. Ik heb hem een Apple laptop geadviseerd. De reden ervoor is simpel. Niet omdat ik Mac OS zo geweldig vind, het lukt me maar niet om er gewend aan te raken en op mijn Apple MacBook Pro draai ik dus voornamelijk Windows. Ik vind Windows een fijn besturingssysteem, waar het allergrootste nadeel van Windows laptops is de harde schijf. Zo’n klein 7200 toeren schijfje is veruit de grootste bottleneck van een laptop. Ook de manier waarop Windows ermee omgaat, want zonder de technische details te kennen en te begrijpen merk ik dat ik na twee jaar een laptop zat ben. Hij wordt namelijk traag. Opstarten duurt langer, maar ook het opstarten van programma’s. Ik installeer niet veel verschillende software, ik defragmenteer mijn schijf regelmatig, ik zoek een lichte virusscanner, toch lukt het me nauwelijks om een laptop op snelheid te houden. Een Mac Os laptop behoudt zijn snelheid wel (beter). Ik heb een snelle windows laptop. Hoe kan dat? Omdat ik een SSD disc gebruik. Ben er anderhalf jaar geleden mee begonnen en een normale primaire laptop schijf komt er bij mij niet in. Het enige nadeel van SSD is dat het duur is. Toch is dat relatief, want zoals het er nu uitziet kan ik langer met mijn laptop blijven werken.

Ik snap dus niet dat bijna alle laptops die worden aangeboden die trage 7200 toeren schijven hebben. Of eigenlijk ook wel, dan willen mensen na 2 jaar en nieuwe. Op mijn werk hebben veel mensen een laptop en zonder uitzondering klagen ze allemaal over de snelheid.

Aan laptop bouwers zou ik dan ook willen adviseren. Overstijg de rest en los dit grote probleem op. 7200 toeren kan genoeg zijn, maar maak er dan een 5 ¼ inch schijf van, net als in gewone computers. Of doe meer met SSD of doe er twee schijven met RAID in. Zolang dit niet gebeurt adviseer ik een Apple met Mac OS.

Ik heb drie maanden gezocht naar een laptop, ik wilde een hoge resolutie en SSD (en Windows), ik heb het niet gevonden. Nu heb ik een Apple waarop ik Windows draai, een betere Windows laptop kan ik niet vinden. Ja, je betaald wat meer, maar de materialen zijn mooi en ik heb het idee dat ik met deze laptop een stuk langer ga doen, en misschien dat ik Mac OS nog een keer onder de knie krijg….