zaterdag 10 mei 2014

In het kort: KPN 4G met Huawei mobile WIFI

Twee maanden terug kreeg ik een Huawei 4G router van KPN met onbeperkt data om te testen. Dit zijn mijn bevindingen.

Plussen en minnen router

Plus
- Batterij gaat erg lang mee
- Werkt gewoon zoals verwacht
- Lijkt een betere verbinding te verkrijgen dan de telefoon


Min
- Als de batterij eenmaal niet meer vol lijkt, loopt deze erg snel leeg.


Plussen en minnen KPN 4G

Plus
- Latency (de tijd die het duurt totdat de verbinding tot stand kom en data over de lijn gaat)
- Voelt net zo snel aan als de WIFI thuis
- Snelle download, maar ook upload


Min
- In afgelegen gebieden geen 4G (maar ook geen 3G, dus geen min voor 4G)

Het voornaamste is dat 4G echt een enorme verbetering is ten opzichte van 3G. Eenmaal in contact gekomen met 4G is 3G eigenlijk geen optie meer. Het belangrijkste in mijn ogen is niet de snelheid, maar vooral de lage latency. De tijd dat het duurt voordat de data over de lijn begint te stromen. Als ik op mijn iPhone een pagina opvraag met 3G duurt het altijd een paar seconden voordat er iets gebeurt, dit is met stip mijn grootste ergernis over 3G. Met 4G is dit nagenoeg weg en voelt het aan als de WIFI thuis.


Ik heb de WIFI router op veel plekken gebruikt. Zelfs met 1 a 2 streepjes werkt het, maar moet je wel eens extra op reload drukken om door te laden. De verkregen snelheid was tussen de 6 Mbit en de 15 Mbit met soms uitschieters daarboven en daaronder.


In een zwembad waar ik zelf slechte ontvangst had met de telefoon ging het werken via de WIFI router erg snel en dat was verrassend alsof mijn lichaam zelf veel ontvangst weg neemt.


Kortom, ik ben zeer te spreken over 4G van KPN. Dit is echt een toevoeging die in de praktijk nog beter uit pakt dan de theorie. Op afgelegen gebieden ben je echter kansloos, maar dat is dan ook onvermijdelijk.
Getest:

Huawei E5776 LTE Mobile WiFi Hotspot wifi router powered by 4G van KPN