maandag 9 september 2013

Nexus 7 2013: Eerste bevindingen

De dag dat de nieuwe Asus Nexus 7 32 GB 7 inch tablet in Nederland wordt aangeboden heb ik hem aangeschaft voor 269 euro. Bij deze deel ik mijn eerste bevindingen. 

Een van de redenen voor mijn aanschaf is dat ik geen ervaring met Android heb. Natuurlijk kijk ik wel eens mee op iemand zijn telefoon, maar echte hands-on ervaring heb ik niet. Ik heb wel een iPhone 4s met IOS 6 en een 2e generatie iPad. De overeenkomsten en verschillen wil ik hierin meenemen.

Voor een goede review waar ik het mee eens ben, zie:
http://tweakers.net/reviews/3147/de-nieuwe-nexus-7-de-beste-kleine-tablet.html

Eerste bevindingen

Eerst een paar eigenschappen die mij direct opvallen:
- Zeer veel waarde voor je geld
- Prachtig scherm
- Heerlijke behuizing
- Goed geluid
- Gelikte animaties in Android 4.3
- Leuke extra's zoals NFC, draadloos opladen (niet inclusief), aansluitmogelijkheid USB stick of externe harde schijf (vereist extra kabeltje)

Het concept van de Nexus -goedkope tablet met goede specificatie- sprak mij al aan bij de eerste versie van de Nexus 7, maar de goede reviews van de nieuwe versie trokken mij over de streep om wat vlieguren met Android op te doen. De iPad doet heel goed wat het moet doen en Android sprak me nooit zo aan, maar ik moet wel weten waar ik over praat en nu was er een perfecte reden om een apparaat met Android aan te schaffen.

In de winkel werd er weinig ruchtbaarheid gegeven aan de lancering, er waren er in ieder geval voldoende op voorraad. Bij het uitpakken vind je twee dingen: Een micro USB oplader en de tablet. Zeker in landscape modus is hij groot genoeg om te internetten en hij houdt heerlijk vast en doet best luxe aan. Het scherm is schitterend met kleuren en een ongeloofelijke resolutie van 1920 x 1200 pixels, evenveel als mijn 24 inch monitor en deze is meteen gedegragdeerd tot blokkerig scherm. Ik ben een Google gebruiker en aan de gang gaan is een fluitje van een cent. Android zit goed in elkaar en Nexus 7 heeft alleen een knop voor aan en uit en voor volume. De Home, Terug en Multitask knoppen worden gewoon op het beeldscherm geprojecteerd.

Veiligheid

Bij het installeren van diensten en apps krijg ik wel een unheimlich gevoel dat ik keuzes maakte waarvan in de impact niet goed in kan schatten. Elke app vraag bepaalde toestemming die in sommige gevallen erg duister overkomen zoals "kan geslagen data veranderen en verwijderen" zonder dat er bijvoorbeeld een scope gesteld wordt als "binnen de applicatie". Eigenlijk in het verlengde hiervan vind ik Android minder geschikt voor kinderen en ouderen die eigenlijk geen clue hebben, IOS is wat dit betreft nog echt heer en meester. Het lijkt er in ieder geval op dat malware meer kans krijgt op Android en ik vroeg me ook wat dingen af, als "hoe voorkom ik toegang tot mijn data als mijn tablet gestolen wordt?" en zelf gebruik ik 2-staps authenticatie welke niet meer nodig is nadat je deze eenmaal hebt ingevoerd. In hoeverre kunnen apps de API's van Google aanspreken onder mijn credentials?
Ik heb de antwoorden nog niet, maar dit zijn wel aandachtspunten en bedenkingen die ik heb.

Indrukwekkend

Eén ding die Android 4.3 in ieder geval kan en welke een zeer krachtig voordeel zijn is dat je de tablet met meerdere accounts kunt gebruiken, ook kan ik een profiel voor de kinderen maken die dan maar beperkte toegang tot zaken krijgen en bijvoorbeeld geen in-app aankopen kunnen doen. Dit is technisch gezien heel complex en echt een voordeel t.o.v. IOS. Wellicht dat IOS 7 hier ook wel wat mee doet, maar Android was hier in ieder geval sneller mee.

Dan het scherm en geluid. Ik bekeek een paar YouTube trailers van films en wow! ik was meteen onder de indruk. Wat een scherm en wat een goed geluid voor zo'n kleine en goedkope tablet. Wat ik wel weer een nadeel vind is dat ondanks dat de Nexus heel breed is, je bij het bekijken van de trailers nog steeds een flinke zwarte balk hebt waarop je niet een klein stukje in kan zoemen, iets wat bij de iPad wel kan.

De batterij lijkt ruim voldoende overigens. Ik heb best al een paar uurtjes gespeeld met brightness voluit en de batterij is nog niet half leeg. Overigens had ik de buienradar app even gebruikt, en dit bleek wel een batterij killer, zelfs niet op de voorgrond begon deze door GPS gebruik mijn batterij te consumeren. Een “slecht” ontwikkelde app heeft dus direct impact op je batterij. De tools die meegeleverd worden om dit te zien heb je in IOS niet.

Prestaties en multitasken

Een ander ding wat positief opvalt zijn de prestaties. Niet alleen ziet Android er best gelikt uit, de apps presteren alsof het een high-end tablet is en dat gevoel heb ik bij alles, het gevoel dat ik een duur en snel apparaat heb gekocht. Maar toch... hapert er af en toe iets. Dan druk ik ergens op en gebeurt er niets. Iets wat ik bij mijn relatief oude iPad (2e generatie) nagenoeg niet mee maak. Ook het scrollen is niet consistent. Af en toe gaat het te rap, af en toe te langzaam en meestal is het gewoon net iets minder intuitief. Kortom, IOS is op dit gebied nog echt heer in meester in mijn ogen.

Een ding waarbij Android echt de tafel aanveegt met IOS is multitasken, wat heerlijk simpel werkt dat met rechter van de drie (virtuele) knoppen onderaan. Kiezen, switchen, maar vooral ook beeindigen gaat geniaal. Het lijkt erg op wat ik zo aantrekkelijk vond aan Palm OS. Ook het notificatie centrum links boven in het scherm werkt erg prettig. Een ander ding wat me opvalt is dat mijn WIFI extreem veel sneller is op de Nexus 7 dan op mijn laptops of de iPad. 3 MB per seconden met gemak.

Voorlopige conclusie

De nieuwe Nexus 7 32 GB Android tablet is voor 269 euro echt een zeer goede koop. Je kunt je afvragen of je 7 inch niet te klein vindt, maar door de hoge resolutie is het in ieder geval prima werkbaar. Het scherm, geluid en bouwkwaliteit voelen aan alsof je een high-end product hebt gekocht en ik ben er dus erg blij mee.

Mijn eerste indruk van Android is goed, 4.3 ziet er gelikt uit en is prima mee te werken. Dat je het apparaat met meerdere mensen kan gebruiken is echt een krachtige toevoeging en het switchen en beeindigen van programma's gaat veel beter dan IOS. Toch is IOS eenvoudiger in gebruik, hapert vrijwel nooit en is ongeevenaard wat scrollen en zoomen betreft.  Android is niet voor kleine kinderen en ik zou het mijn moeder ook niet direct aanraden, maar Android is enorm gegroeid de laatste jaren al heb ik mijn twijfels bij de veiligheid, deze kan ik vooralsnog niet onderbouwen met feiten.

Android en het ecosysteem heeft overeenkomsten met IOS, maar zeker ook verschillen. Android is niet per se minder of beter dan IOS, en hoewel IOS wel wat dingen mist, of achter loopt, is de beleving net wat soepeler. Een Android tablet kost me gewoon meer inspanning in gebruik dan een iPad.

Ik zal dit topic wellicht nog de komende dagen aanvullen aangezien ik de Nexus 7 koud 48 uur heb.