woensdag 3 oktober 2012

Goedkope backup met Amazon Glacier

Afgelopen weekend is er op mijn kantoor ingebroken. Alle kantoren op de gang zijn opengebroken en van collega bedrijven zijn veel spullen weggehaald waaronder ook externe harde schijven met backups. In mijn kantoor stond de kast open, maar is er uiteindelijk niets meegenomen. Mijn beeldschermen zijn niet meer recent en een vaste PC is wellicht ook lastig te verkopen en zwaar bovendien. Uiteindelijk maakte ik me niet druk. Alle data op de PC is versleuteld en alle data -tot op de laatste bit- heb ik een dubbele back-up van.

Op mijn thuis PC heb ik echter meer dan 200 GB aan foto’s alleen. Om hiervan een backup te maken in Dropbox wordt dan toch wel duur, alleen backuppen op een externe harde schijf vind ik weer riskant aangezien deze gestolen kan worden of verloren gaat bij brand. En laten we eerlijk zijn; om de maand de harde schijf bij je moeder wisselen... doet ook niemand.

Het zal niet lang meer duren voordat er *echt* goedkope online diensten komen voor je backups. Amazon biedt sinds een aantal weken een nieuwe dienst aan: Glacier. Dat betekent gletsjer. Ofwel iets wat bedoeld is voor de lange termijn. Glacier is een onderdeel van Amazon Web Services (AWS) en dat is niet voor de eindgebruiker. Amazon biedt diensten aan ontwikkelaars zodat zij er producten voor kunnen maken voor bijvoorbeeld de consumentenmarkt. Dropbox is daarvan een voorbeeld, die is gebaseerd op de S3 dienst van Amazon.

Met Glacier kun je grote hoeveelheden data opslaan tegen een zeer lage prijs. In principe kost één gigabyte (GB) 1 dollar cent per maand. Een Terrabyte (TB) aan data kost je dus ongeveer 10 euro per maand. Dat is wat je noemt een “game-changer”. Er zijn nog geen bedrijven die consumenten software voor deze dienst gemaakt hebben, maar dat zal niet lang meer duren.

Het mooiste moet echter nog komen. Naast dat ze een jaarlijkse duurzaamheid van 99.999999999% op een bestand beloven, worden deze redundant opgeslagen op verschillende locaties. Voordat je “Patriot Act” roept als dooddoener, je kunt bestanden versleutelen *voordat* ze in de gletsjer worden opgeslagen. Dat betekent dus niemand zonder jouw toestemming de inhoud kan lezen.

Overigens betaal je nog wel voor het aantal bestanden wat je upload ($0.055 per 1,000 bestanden), maar niet voor de bandbreedte van het uploaden. Alleen moet je de dienst echt als een backup medium zien en niet als een soort opslag zoals Dropbox of Skydrive dat is. Het duurt namelijk een uur of vijf om bestanden uit Glacier weer terug te krijgen en je betaald voor het downloaden van die bestanden ($ 0,12 per GB). Dat is weer niet helemaal waar, maandelijks mag je gratis wat downloaden, maar de details hiervan maken het verhaal ingewikkeld.

Waar het op neer komt is dat je “koude” data in Glacier opslaat. Data die je eigenlijk alleen wilt downloaden als er iets is misgegaan.

Momenteel gebruik ik een tool Cloudberry (http://goo.gl/fo2D6 ) om met de dienst te spelen en heb ik de API uitgeprobeerd en die werkt op een manier dat alle diensten bij Amazon werken. Het uploaden van data kost de eerste keer de meeste tijd, ik ben al een aantal dagen bezig met uploaden van mijn foto’s en zelf gemaakte filmpjes, maar daarna heb ik wel de zekerheid dat ik mijn foto’s altijd beschikbaar heb, ook als er wordt ingebroken of brand uit breekt. Tenministe zolang ik Amazon kan betalen...

Heb je interesse in de Glacier? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (bovenin) en ik hou je op de hoogte als de tools beschikbaar komen die voor consumenten geschikt zijn, of voor je bedrijf.

Met deze ontwikkeling is het in ieder geval duidelijk dat de backup business case enorm zal veranderen en dat je tapes moet bewaren omdat die over vijftig jaar een mooi museumstuk zijn.