zaterdag 4 juni 2011

Na het nieuwe werken komt het nieuwe outsourcen

Heb je als bedrijf altijd al willen outsourcen, maar schrik je terug van negatieve verhalen of vraag je af hoe en met wie te beginnen? Dan heb ik goed nieuws. Outsourcen van IT gerelateerde zaken kun je leren. De opleiding is erg effectief, zeer leerzaam en laat bijna alle aspecten van het uitbesteden zien, o, en had ik vermeld dat het ook nog eens heel wat oplevert? Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar beslis zelf.

Er is een site;  www.vworker.com wat staat voor virtual worker en is in feite het vroegere rent-a-coder. Dat was niet generiek genoeg, vandaar de naamwijziging. Op deze site kun je projecten aanmaken waarop uitvoerders kunnen bieden. Heb je het juiste bod geaccepteerd dan maak je het geld over naar een escrow service. De uitvoerder moet zelf 10% van het bedrag storten. Als de uitvoerder klaar is en de opdrachtgever heeft geaccepteerd dan wordt het bedrag naar de uitvoerder overgemaakt. Dat is het. Althans, dat is het verhaal heel kort door de bocht.

De projecten zijn vaak IT ontwikkeling gerelateerd. Maar je komt ook veel webdesign, vertalingen, logo ontwerp tegen. Omdat het over transacties gaat waarbij de partijen bekend zijn zit er ook een waarderingssyteem aan vast. Je kunt de opdracht aannemer beoordelen (de vworker), maar hij kan ook jou als opdrachtgever een cijfer geven. Hiermee bouw je aan een reputatie die net als bij ebay enorm belangrijk is. Iemand met een goed trackrecord vertrouw je meer dan iemand die zich net heeft ingeschreven of weinig goede cijfers krijgt. Dit helpt ook in het biedingsproces. Je betaald wellicht graag iets meer voor iemand die goed staat aangeschreven.

Ik noem het werken met vworkers een goede afspiegeling van outsourcen. Heb je geen goede specificaties? Dan krijg je wellicht ook niet wat je in gedachten had en loopt communicatie stroever. Je kunt elkaar niet in het echt zien, hooguit met de skype, maar er blijft een afstand tussen zitten, vaak ook met tijdsverschillen. Er zit ook een leercurve in, je maakt fouten in de beschrijving waardoor iemand oplevert wat je beschreven hebt, maar soms heel anders dan je bedoeld. Je vraagt bijvoorbeeld voor een oplossing van een programmeer probleem en de oplossing maakt gebruik van open source componenten welke je niet kunt of mag gebruiken. Je krijgt dingen terug die je moet testen, maar als je geen deskundige hebt kun je de kwaliteit niet goed beoordelen. Daarnaast bestaan er cultuurverschillen en elk land heeft hierin weer zijn eigenaardigheden. Allemaal zaken waar je ook tegenaan loopt als je grotere projecten naar het buitenland uitbesteed.  Nu laat ik uiteraard het uitbesteden van diensten even buiten beschouwing.

Mijn bevindingen zijn dat het uitbesteden heel praktisch kan zijn. Het levert echt besparingen op, maar onder aan de streep weer minder dan op het eerste gezicht lijkt. Dit komt omdat communiceren, testen, uitproberen ook veel eigen dure tijd kost. Hoe meer je doet, hoe handiger je wordt. De kwaliteit van veel vworkers is vaak enorm hoog, maar vaak hebben ze ook nog een eigen baan ernaast waardoor je goed de deadlines af moet spreken en vooral als de vworker zich verslikt heeft kan het proces wat slepend worden, omdat de vworker zelf ook moet laten zien dat hij serieus is verliest deze zijn ingelegde 10% als hij een opdracht niet voltooid.

Het aanmaken van projecten gaat via een wizard en deze is behoorlijk uitgebreid. Door het beantwoorden van vragen wordt er ook relevante juridische contractvoorwaarden aangeboden. Doordat de site al een tijd meedoet zijn veel problemen al opgelost en heb je beschikking tot een enorme hoeveelheid mensen die ongelofelijk veel weten. Aan de ene kant lijkt het soms alsof sommige vworkers voor een habbekrats aan het werk voor je gaan, maar bedenk wel dat de vworker rechtstreeks betaald word zonder dat hier een werkgever tussenzit. Tien dollar voor twee uur werk is in bepaalde landen een goede beloning. Het is ook zaak om een goede reputatie op te bouwen wat zal leiden tot beter betaalde opdrachten.

Ervaring opdoen met de vworkers zal een sterk toegevoegde waarde betekenen voor als je grotere projecten gaat uitbesteden. Lukt het met de vworkers niet, dan schat ik de kans hoog in dat het met “traditioneel” uitbesteden ook niet gaat lukken.

Ik vind het een geruststellende gedachte dat als je ergens mee vastloopt er altijd wel iemand te vinden is die je verder kan helpen. Als opdrachtgever leer je een hoop, maar ook de vworker vergroot zijn kansen met de ervaring die hij opdoet, zo wint iedereen.

Om ook nog mijn titel te verklaren: De kapstok van het nieuwe werken helpt mensen en bedrijven om anders tegen werk aan te kijken. Steeds meer ervaren we dat werken niet per se achter de zelfde computer aan het zelfde bureau gedaan hoeft te worden. Werken is steeds minder plaatsafhankelijk geworden en om dat te ondersteunen word er steeds meer gebruik gemaakt van algemene communicatie middelen en social media. Maar bij het nieuwe werken hoort ook meer het samenwerken. Ik communiceer met meer dan alleen collega’s en vraag hen ook om advies en geef deze graag. Steeds meer mensen in mijn netwerk hebben geen vaste baan meer en samenwerkingsverbanden kunnen soms heel snel en soepel ontstaan en oplossen als een project is afgerond. Het uitbesteden naar bijvoorbeeld vworker.com is hier een verlengde en uitbereiding van.

Heb je een (laag budget) project wat best uitbesteed kan worden, geef het een kans en verrijk jezelf met nieuwe kennis en misschien zelfs vrienden.