donderdag 28 januari 2010

Komt er een Big Switch?

Dit artikel is ook te lezen op de computable site : http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/saas/2977475/2333364/komt-er-een-big-switch.html 
Het is er al een tijdje (Juni 2009), maar had te blog zelf nog niet gepost. Gebruik de link om ook de reacties te lezen.

_______

Onlangs las ik het boek 'The Big Switch' van Nicholas Carr. Hij vertelt over hoe elektriciteit de wereld in een rap tempo veranderde en dat het voorafging aan fabrieken die eerst zelf hun stroom verzorgde en dat het een erg dure aangelegenheid was. Pas toen er centrales kwamen die stroom als een dienst leverden, kwam het gebruik van stroom ook in de huishoudens terecht en nam het een enorme vlucht.

Carr schrijft hierover, omdat hij veel overeenkomsten ziet met het gebruik van computers en het internet op dit moment. Elk bedrijf vindt zijn eigen wiel uit door dure computers, netwerken en software te onderhouden.

Door de opkomst van het internet zou dit wel eens in een heel rap tempo kunnen veranderen. Veel zaken, zoals e-mail, delen van agenda’s en veel software zoals CRM van SalesForce.com, kunnen al rechtstreeks via het internet worden afgenomen en blijken erg betrouwbaar te zijn. Als deze trend doorzet, lijkt het erop alsof je een zeer groot deel van de automatisering centraal kunt afnemen zoals je stroom afneemt. De wereld zal net zo snel veranderen als de komst van stroom (uit de muur) dat heeft gedaan.

Internetten door rietjes

Als je hier in meegaat, zou dit inderdaad grote gevolgen kunnen hebben voor de machtsverhoudingen van grote ict-bedrijven in de wereld. Pc's zullen namelijk enorm afslanken en daardoor ook hun besturingssysteem (een gratis Android-installatie is wellicht voldoende). Als de bandbreedtenamelijk groot genoeg is en online opslag enorm goedkoop, is het ophalen (en uploaden) van foto's online sneller dan ze lokaal naar een harde schijf op te slaan. Daarnaast ben je niet alles kwijt als je computer wordt gestolen, afbrandt of gewoon crasht.

Huidige SAP-installaties worden vervangen door online varianten en veel ict-afdelingen van bedrijven zullen wellicht enorm afslanken en verdwijnen. Als je denkt dat je een krachtige grafische processor nodig hebt voor het afspelen van games, kom je ook bedrogen uit. Nu al zijn er alternatieven dat je "vet" kunt gamen zonder een dikke pc, door middel van een soort terminal sessie. En voordat je in de aanval gaat, kijk naar de snelheid waarmee alles verandert, een normale breedbandverbinding is al 500 keer sneller dan de modem van iets meer dan tien jaar geleden. Extrapoleer dit naar 2030 en besef dat we nu nog door rietjes internetten.

Normaliseren

Hoe zit het met business intelligence, datawarehousing, bpm en de ingewikkelde branchespecifieke software? Hiervoor is nog steeds analytische kennis nodig en veel handwerk. Toch zie ik het wel voor me dat ook dat normaliseert, of dat er een killeroplossing komt die het ineens een stuk toegankelijker maakt. Er blijven nog genoeg uitdagingen over in het ict-vak, alleen de uitvoering of implementatie zal een stuk eenvoudiger worden.

Zelf roep ik al jaren dat bedrijfsprocessen generiek te modelleren zijn en dat bedrijfsprocessen weliswaar per bedrijf verschillen, maar abstract gezien een zelfde structuur hebben. Het maken van een krachtige website was tien jaar geleden nog een kunst. Nu kan iemand, zonder te weten wat html is, al een site in elkaar sleutelen met foto's, video's en interactiviteit uit diverse bronnen... gratis!

Uit de cloud

Ik zeg niet dat het boek zaligmakend is. Bepaalde hoofdstukken zijn niet relevant, utopisch opgesteld of lijken in mijn ogen de plank mis te slaan. Als concept denk ik dat hij heel treffend aangeeft dat de wereld in een zeer rap tempo aan het veranderen is. Als ik zou moeten kiezen aan welke kant ik sta: de lokale ict-afdeling of de businessmanager die ervoor kiest om alles uiteindelijk uit de cloud te halen, dan kies ik voor de laatste.

Als de link naar SaaS en welke impact het gaat krijgen in de (nabije) toekomst niet heel duidelijk is, dan stel ik voor het boek ook zeker niet aan te schaffen. Zonde van uw tijd en geld. Hierbij wil ik nog wel vermelden dat SaaS wellicht in naam en inhoud aan verandering onderhevig is.