zaterdag 28 januari 2012

Piraterij

Ik wil wat gedachten delen over piraterij. Ofwel het downloaden van auteurrechtelijk beschermt materiaal zoals muziek, films en boeken.

Vrijwel iedereen, zeg meer dan 90%, van de mensen die ik ken heeft muziek en films die niet in de winkel zijn gekocht, of waarvoor niet is betaald. Zij hebben daar geen moreel bezwaar tegen en ik ook niet. Wat is dan de norm? Dat het verboden moet zijn/worden? Dat zou vreemd zijn als zo’n grote meerderheid zich hieraan dan schuldig maakt.

Door diverse beveiligingen ben ik niet vrij om het door mij aangeschafte product overal te gebruiken en op ieder apparaat. Ik heb zelfs een spelletje op mijn computer (Battlefield 3) welke ik niet kan spelen zonder internetverbinding. Wat als het bedrijf er over vijf jaar mee stopt? Dan kan ik het spel niet meer spelen. Heb je wel eens garantie geclaimd als een spelletjesdisc het niet meer doet?

De wereld is veranderd. Door Spotify tien euro per maand te betalen kan ik naar veel muziek luisteren. CD’s hebben nog steeds dezelfde prijs als vijftien jaar geleden. De muziek industrie zelf heeft nagenoeg niets ondernomen om mee te gaan met de tijd. Pas als er bijna geen keuze meer was gingen ze overstag en dan vaak nog onder protest.

In Amerika wordt een redelijk onnozele moeder gedwongen meer dan 100.000 dollar schadevergoeding te betalen voor het beschikbaar stellen van 24 liedjes op het internet. Met een beetje inleving snap je wat een impact dit op haar leven heeft terwijl zij slechts één is tussen honderden miljoenen mensen die hetzelfde hebben gedaan.

Kort geleden werden mensen gearresteerd in Nieuw Zeeland op last van de FBI uit de VS. Ook het FIOD heeft bij een Nederlands bedrijf servers in beslag genomen van dit bedrijf op last van de FBI terwijl er niet eens een officiële aanklacht is. Niet alleen de beweegredenen van diverse partijen zijn dubieus, er zat een daadwerkelijk complot achter en miljoenen mensen hebben last en schade ondervonden.

De muziek en filmindustrie claimen honderden miljoenen schade die zij leiden ten gevolgen van piraterij, enig onderzoek en bewijs ontbreken. Ik heb ze niet kunnen vinden. Ik heb in het verleden een aantal keren een e-mail gestuurd met wat vragen zonder beschuldiging naar diverse partijen waaronder de RIAA. Nog nooit heb ik zelfs maar een bevestiging gehad voor het versturen van de e-mail.

De centrale vraag die je kunt stellen is: Verliest een maatschappij geld als ik een film download en kijk? Had ik de film ook gekeken als ik ervoor moest betalen? Maar er zijn ook andere alternatieven om films te kijken zonder dat de industrie hier enige inkomsten uit haalt. Ik kan een film lenen van de buurman, ik kan een DVD 2e hands kopen op Marktplaats. Veel films zijn te lenen in de bibliotheek. Er is een trend waarin de industrie ook deze methoden wil beperken. Met andere woorden, de industrie onderneemt zelf zeer weinig actie om de klant nu eens centraal te stellen.

Er zijn ook andere dingen die ik vreemd vind. Waarom kan iemand in de VS van 10 dollar (8 euro) onbeperkt films kijken terwijl ik er hier vijf of zes euro per film moet betalen?

Daarnaast zie ik de mogelijkheden tot downloaden ook als een verkapte subsidie voor mensen die het minder breed hebben. Zij hebben zodoende ook toegang tot entertainment. Okee, dit is een zwak argument, maar ik las hem in de reactie op een artikel op Webwereld en vind hem niet eens zo slecht en in de lijn dat downloaden niet anderzijds tot inkomsten van de industrie heeft geleid.

Dan zijn er nog de artiesten zelf. Vaak is het downloaden niet de vijand van de muzikant. Onbekendheid is veel bedreigender en geldt voor een veel grotere groep dan de groep die zijn geld verdiend uit de verkoop van muziekmedia. Doordat materiaal gemakkelijker te beluisteren is de drempel om nieuwe muziek te ontdekken veel lager geworden. Hiermee wordt de totale muziekindustrie alleen maar groter. Daarnaast is de directe verkoop van muziek maar één onderdeel en verdiend de muzikant er zelf niet bijzonder veel aan. De producten om de muziek zelf heen zoals concerten brengt –in ieder geval in Nederland- veel meer inkomsten.

Er zijn dus maar weinig argumenten die voor de muziekindustrie spreken en deze gaan min of meer ook op voor de filmindustrie en bijvoorbeeld de wereld van schrijvers.

Het is een feit dat de wereld veranderd en dat er een digitale revolutie heeft plaatsgevonden. De modellen van één product voor een hoge prijs verkopen lijken alleen nog maar te bestaan door al deze beschermmethoden die de industrie toepast, maar dit wordt steeds minder houdbaar. Toch zie ik nog nauwelijks initiatieven vanuit de industrie zelf.

Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar zoals ik in het begin schreef, kijk naar wat de mensen willen, naar wat de feitelijke norm is, zij zijn uiteindelijk de basis. Ook voor wat legaal en illegaal zou moeten zijn. De schimmige politiek die bedreven wordt met voorstellen zoals SOPA, PIPA, ACTA waarbij totaal niet transparant is wie dit nu wil en hoe zit zo bepaald is, lijkt mij gewoon slecht.  De drang om dit soort voorstellen te maken is naar mijn mening gedreven door de lobby van de industrie. Zo’n lobby tot de wortel volgen zal naar mijn mening veel corruptie blootleggen.

Als laatste zou ik toe willen voegen dat piraterij niet uit te roeien is. Bij elke poging ontstaan er nieuwe initiatieven die alleen maar beter worden. Het zou geweldig zijn als de industrie eens een keer wat adaptief vermogen kreeg. Daar zouden ze nog heel rijk van kunnen worden…..

donderdag 19 januari 2012

Het hart van Cloud computing

Disclaimer: Dit artikel is nog niet bewerkt en bevat nog ruwe kantjes. Op basis van “engagement” bepaal ik of dit artikel bewerkt zal worden tot een definitieve vorm.

Software as a service (Saas), Platform as a service (Paas), Infrastructure as a service (Iaas) zijn geen cloud computing. De reden hiervoor is simpel. In 1999 heb ik mijn eerste saas gebouwd en dat was een web applicatie gebouwd op classic ASP in combinatie met Microsoft SQL Server. In 2005 heb ik de architectuur gemaakt voor een platform as a service. Met een webapplicatie kun je eigen schermen maken en database velden toevoegen en dit aan een andere partij aanbieden als saas. Dit is gebouwd op wat gevirtualiseerde servers ASP.NET en Microsoft SQL Server. Bij Leaseweb huur ik een paar servers die wat webpagina’s hosten. Is dat infrastructuur as a service? Zeker wel, maar als de fysieke machine uitvalt, is mijn server verdwenen zonder de mogelijkheid om hem ergens anders weer aan te laten gaan.

Saas, paas en iaas zijn mogelijk manieren waarop je cloud computing kunt afnemen, maar dit is dus niet exclusief voor cloud computing. Als je als organisatie deze modellen afneemt betekend dit niet de adoptie van cloud computing. Het betekent dat je een manier hebt gevonden om bepaalde IT gerelateerde zaken uit te besteden, en dit kan specifieke voordelen hebben waar ik volledig achter sta.

Er wordt veel geschreven en gepraat over de definitie van cloud computing. NIST heeft een mooi document geschreven wat dieper in gaat op de karakteristieken, maar zorgt wel voor veel verwarring waardoor het niet goed duidelijk is wat nu het hart van cloud computing is.

Traditioneel
Om de veranderingen te begrijpen moeten we teruggrijpen op wat we weten en kennen. Wat we als organisatie willen bereiken is een verregaande vorm van automatisering. Goede automatisering zorgt ervoor dat je meer werk kunt verzetten met minder arbeid en tegen lagere kosten. Ook moet automatiseren leiden tot minder fouten. De noodzaak om te automatiseren is in een land met grote welvaart hoger dan in een land waar welvaart nog een belofte is. In een welvarend land is de arbeid per definitie een hoge kostenpost. Door de vele administratieve processen bestaat er veel kantoorautomatisering. Dit bestaat uit het verwerken van administratie, financiën, het schrijven van documenten, beheren van agenda’s, versturen van e-mails et cetera. In kleine organisaties worden de werkplek Pc’s vaak met de hand geïnstalleerd en grote organisaties is het vooral belangrijk om een vorm van uniformiteit toe te passen en loont het om het installeren van werkplekken geautomatiseerd te doen. Hoe meer variatie ontstaat hoe meer kosten oplopen om gebruikers te onderhouden en problemen op te lossen. Dit zelfde geldt voor de server kant. Kleine organisaties kopen een server en richten deze in. Steeds vaker zie je dat organisatie server virtualisatie gebruiken om dit een aantal voordelen biedt. Maar door de beperkte schaal komt hier niet alleen veel arbeid bij kijken, ook het onderhoud en beheer is niet bepaald generiek. Upgrades van software welke ook nog moet integreren met andere bedrijfssoftware kunnen wel eens dure projecten worden. En door de tijd heen wordt software legacy. Het is een noodzaak om het aan te houden, maar de kosten stijgen hard mee. Ondanks dat er minder vaak fysieke hardware hoeft worden aangeschaft is veel beheer en probleem oplossen handwerk.

Cloud Computing
Door verder te gaan met het automatiseren van nieuwe servers en virtualisatie gebeuren er een paar dingen. Een cloud provider zoals Microsoft met Azure en Amazon met AWS hebben de automatisering zo ver doorgevoerd dat er nagenoeg geen menselijke arbeid aan te pas komt om nieuwe fysieke servers toe te voegen aan het serverpark. Op generieke manier worden nieuwe servers ingericht zodat ze automatisch in gebruik genomen kunnen worden door middel van virtualisatie. Dit kan alleen maar als je servers beschouwd als “eenheidsworst” ofwel; One Size Fits All. Door hier een interface voor te bouwen heeft Amazon het mogelijk gemaakt dat je server capaciteit bij kunt schakelen door middel van zelfbediening. Door slim om te gaan met het meten van gebruik op het gebied van processor kracht, geheugen, schijfgrootte en bandbreedte kan ook het afrekenen van gebruik geautomatiseerd plaatsvinden.

Het vergroten van de totale server capaciteit betekent gewoon op een standaard manier fysieke servers bijplaatsen. In een filmpje over Microsoft Azure zie je hoe dit tegenwoordig gaat: Een zeecontainer vol met servers wordt over een rails in een “slot” geplaatst. Daar wordt de container aangesloten op stroom, water voor koeling en Air flow. Wat gebeurt er als er een harde schijf stuk gaat, of een server niet meer functioneert? Helemaal niets! Lekker laten zitten totdat een bepaald percentage falende servers bereikt wordt. Dan wordt de gehele container uit het slot gehaald en een nieuwe container geplaatst. Goede spullen worden hergebruikt, oude spullen gerecycled.

Dat je niet precies weet waar je server draait, op welke server je data wordt opgeslagen, of waar je server naar toe gaat als deze labiel wordt is de aard van cloud computing. Een server wordt in feite een generiek apparaat die processorkracht, geheugen en opslagcapaciteit levert. En dat allemaal op basis van automatisering.

Clusters
Virtualiseren betekent dat je een fysieke server opdeelt in een aantal kleinere virtuele servers. Je maakt een server in feite kleiner. En dit terwijl je functioneel gezien servers zou willen clusteren. Je wilt bijvoorbeeld één grote database en dat die servers samen functioneren als één server. Dit doe je in feite met virtualisatie. Het clusteren vind alleen plaats op een ander niveau. Software op de servers zorgt voor het samenwerken, alsof al die servers één zijn.

Goedkoper
Waarom kan cloud computing goedkoper zijn? Hier zijn een hele reeks voorbeelden met aan het eind de klapper. Een cloud provider kan zijn stroom goedkoper inkopen, door slim te bouwen kan er veel stroom voordeel opgedaan worden door de locatie. In het noorden is het koud en dat is gratis koeling. Door de locatie kan ook bandbreedte goedkoper worden ingekocht of er kan zelfs eigen infrastructuur worden aangelegd. Door bulk aankopen wordt hardware tegen de laagst mogelijke prijs aangekocht. De werkelijke besparing zit hem in de automatisering waardoor er weinig menselijke arbeid nodig is per server.

In een traditionele organisatie waarin het inrichten van servers en uitrollen van werkplekken niet volledig geautomatiseerd is en waarbij maatwerk wordt gebruikt voor het gebruik van software. Vaak worden database servers weer anders ingericht dan bijvoorbeeld een storage area network (NAS). Als de database uit de voegen groeit wordt er database server capaciteit handmatig toegevoegd. Dit schaalt niet. Hoe meer werkplekken en servers, hoe meer beheerders, consultants en helpdeskmedewerkers er nodig zijn. Dit is de praktijk die ik zie bij veel organisaties. Netwerk en software lijken dus door de tijd heen te groeien, maar de kosten om dit te beheersen worden progressief hoger.

De werkelijke besparing kan dus alleen maar gerealiseerd worden als er minder arbeid aan te pas komt. Deze week is DynamoDB van Amazon gelanceerd. Deze biedt een database aan als een service. Dit is overigens een “NoSql” database. Dit houdt in dat de structuur niet relationeel is. Als je persoonsgegevens opslaat en je besluit ineens ook kleur ogen op te slaan, dan kan dit zonder dat je na hoeft te denken hoe je de structuur aanpast. Het maakt niet uit hoeveel mensen tegelijk data in de database stoppen of eruit halen. Het maakt niet uit hoe groot je database is. Dit is allemaal geautomatiseerd! Dat is de kracht van cloud computing. Daar zit de winst.

Maar wat moet je daarmee als organisatie? Hoe behaalt jouw organisatie hier zijn winst uit? De techniek van cloud computing staat niet in directe relatie tot de voordelen voor een organisatie. Maar door deze techniek, en hiermee doel ik niet specifiek op DynamoDB, bestaat de mogelijkheid dat één programmeur, of een klein team een applicatie kan ontwikkelen die gebruikt maakt van cloud computing.

Voorbeeld
Ik zal dit illustreren met een voorbeeld. Nalden is een sympathieke Nederlander en medeoprichter van WeTransfer.com. Een gratis dienst waarmee je grote bestanden van maximaal 2 GB gratis kunt verplaatsen naar mensen van jouw keuze. Miljoenen mensen gebruiken deze dienst. Hij hoeft zich echter niet druk te maken als zijn dienst ineens extra aandacht krijgt. Er is zelfs een grote kans dat hij de laatste week niet eens met de site is bezig geweest. WeTransfer.com is gebaseerd op een dienst van Amazon die gebaseerd is op cloud computing. Die dienst is zo goedkoop dat met een beetje reclame geld oplevert om Amazon te betalen en ook wat te verdienen. De achtergrond van de WeTransfer site bestaat uit mooie scherm vullende plaatjes welke dienst doen als reclame.

Dus jij als internet gebruiker kunt zonder moeite zijn dienst gebruiken die niets kost en er hip uitziet. Deze dienst was onmogelijk te realiseren zonder cloud computing. Er zou bij grote vraag capaciteitsproblemen ontstaan, en heel veel capaciteit realiseren is te duur.

Dus cloud computing voor jou als eindgebruiker is niet direct interessant. De diensten die bouwen op cloud computing en jou van een mooie web applicatie voorzien voor een interessante prijs is dat wel.

De crux is dus niet om als ondernemer cloud computing te adopteren, maar om diensten toe te passen die door cloud computing gemakkelijk, goedkoop en zonder veel arbeid te gebruiken zijn.

Zelfbediening
Hoe kan WeTransfer.com miljoenen mensen bedienen? Omdat de dienst geautomatiseerd is. Er is geen menselijke handelen nodig om nieuwe klanten te krijgen, aan te sluiten en te bedienen. Klanten bedienen zich zelf.

Om deze enorme hefboom zelf ook te kunnen gebruiken zal je dus als ondernemer moeten afvragen wat jij kunt doen om zelfbediening mogelijk te maken. De voorbeelden die ik schets liggen voor de hand, toch is zelfbediening niets iets van vanzelf ontstaat.

Zo heb ik voor een partner een Software as a service webapplicatie ontworpen. Deze wordt ingezet voor personeelszaken. Dossiers van medewerkers, ziek en verzuimmeldingen, roosterplanning en urenregistratie kunnen hiermee gedaan worden. Zij kunnen deze dienst 24 uur per dag gebruiken 365 dagen van het jaar. Deze applicatie werkt op basis van zelfbediening. Voor het inloggen van klanten hoeft het bedrijf zelf niets te doen. Klinkt goed, maar hier komt het addertje onder het gras. Een nieuwe klant kan zichzelf namelijk niet aanmaken. Voordat de klant de applicatie kan gebruiken moet deze worden ingericht. Afdelingen worden aangemaakt en de organisatie wordt op zodanige wijze ingericht dat het voor de klant zo min mogelijk moeite kost om met de software te starten. Maar voor elke klant is dus wel arbeid nodig voordat deze zichzelf kan helpen.

Hier ligt de kans.

Als mijn partner per week tien klanten erbij krijgt moet hij er mensen aan gaan nemen omdat hij anders tijd te kort heeft. Als klanten zichzelf aan konden sluiten en de applicatie in konden richten kan hij wel 1000 klanten per dag aan!

Neem zelf eens de tijd om na te denken hoe zelfbediening jouw organisatie een boost kan geven, ik kan daar eventueel een handje bij helpen.

Veiligheid
Wellicht lachen de mogelijkheden gedreven door cloud computing je toe. Maar is het wel veilig? Als er één grote drempel is om dingen te doen in de cloud (gedreven door cloud computing) dan is het veiligheid. Heel diep hier op in gaan zou dit artikel veel te lang maken, maar ik zal een paar handvatten aanreiken die de mogelijkheden en risico’s wat tastbaarder maken.

Allereerst een vergelijking die David Geens maakt in een uitbereiding van zijn eBook “Het is cloudy vandaag”. Hij vraagt de lezer; “Wat is het veiligste: uw juwelen thuis in een sigarenkist bewaren of in een kluis in een bankkantoor?”

Buiten de discussie die je kunt voeren (je kunt thuis ook een kluis bouwen) zullen veel mensen terecht vermoeden dat juwelen veiliger zijn bij de bank. Zo is het ook met IT. Bijna alle MKB bedrijven doen aan automatisering en hebben eigen servers, maar een cloud provider heeft meer verstand van beveiliging.

Google versleuteld praktisch alle data. En niet met één sleutel. Nee, elke klant heeft een eigen sleutel. Mijn data is dus voor iemand anders niet te lezen. Pik een server uit een Google datacenter en gegarandeerd dat je er niets mee kunt. Medewerkers van Google kunnen ook niet bij jouw sleutel. Sommige Google medewerkers kunnen wel bij jouw sleutel en dus je data, maar moeten een procedure volgen voordat ze dit mogen. Dit soort beleid is vastgelegd in standaarden en Google gaat daar serieus mee om. Dat Google onderwerp is van kritiek over privacy is een andere discussie. Deze vindt meer plaats op het gebied van social media en het vastleggen van Wi-Fi punten. Maar data van documenten en bedrijfsgegevens zijn goed afgeschermd tegen oneigenlijke toegang. Dit betekent niet google apps gebruiken direct veilig is voor jouw organisatie! Dat ligt niet aan Google, maar aan de gebruikers. Als iemand jouw gebruikersnaam en wachtwoord weet kan hij overal bij. Als medewerkers makkelijk te raden wachtwoorden gebruiken, of deze delen met anderen, dan is je veiligheid natuurlijk direct weg.

Ook in dit kader zal ik een treffend voorbeeld geven. Stel je hebt PietDeVries@Gmail.com als e-mail adres. Als je bij een webshop wat koopt maak je een account aan met PietDeVries@Gmail.com en een wachtwoord. Als je hierbij hetzelfde wachtwoord gebruikt als bij je Gmail dan heb je een potentieel probleem. En ik zou de mensen die hun wachtwoorden voor meerdere diensten gebruiken niet de kost willen geven. Dan heb je aan de voedselbank niet genoeg. Stel dat die webshop gehackt wordt, dan zal dit hergebruik van wachtwoorden ontdekt worden en nog geautomatiseerd ook. Maar het kan ook zijn dat de webshop eigenaar niet koosjer is en zelf met jouw wachtwoord aan de haal gaat.

Dit is een serieus probleem en als ondernemer moet je hier iets mee naar je medewerker.

Maar gelukkig zitten SaaS aanbieders zoals Google ook niet stil. Zij weten ook wel dat gegevens opslaan in de cloud vragen oproept. Zo heeft Google bijvoorbeeld tweeweg verificatie opgezet. Met alleen je gebruikersnaam en wachtwoord kom je er niet in. Je moet iets op te telefoon installeren en autoriseren wat je nodig hebt om in te kunnen loggen. Dit werkt net als zo’n kastje wat je gebruikt als je gaat internetbankieren. Dit is dus wel veilig. Al weet iemand jouw wachtwoord, dan nog komt hij er niet in. Je moet dan wel altijd je telefoon bij je hebben, maar dat is een fundamenteel aspect van veiligheid. Meer veiligheid gaat altijd ten koste van gebruiksvriendelijkheid.

Cloud computing is niet fundamenteel veilig, maar grote cloud providers zijn gewilde doelwitten voor hackers en veel grote cloud providers hebben verregaande maatregelen genomen om oneigenlijk toegang tot data tegen te gaan. Er is een ISO certificering, 27001, die gaat over een standaard hoe er met veiligheid wordt omgegaan. Daarbij is er een Sas 70 Type II audit certificaat -een derde partij die controleert of de onderneming zich ook echt aan de ISO 27001 houdt- welke toch wel het gevoel geeft dat de cloud aanbieder zijn zaakjes op orde heeft. Hierbij wel twee kanttekeningen. Sommige lokale cloud providers schermen wel met deze standaarden, maar bezitten ze niet. Zij ontlenen hun uiting vaak omdat zij zelf weer cloud providers gebruiken die wel deze certificering bezitten. Bij de wet ben je in principe verplicht zelf te controleren dat een leverancier waar je data hebt opgeslagen zich aan zijn afspraken houdt met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens. Bij heel veel SaaS aanbieders is overigens niets te vinden over veiligheid. Dat is een slechte zaak.

Punt is dat veiligheid nog zeker een aandachtspunt is, maar dat de ontwikkelingen zich snel opvolgen en het al maar beter wordt.

Conclusie
Cloud computing is heel technisch. Computers op een zodanige manier laten samenwerken dat je niet weet waar je data of server zich bevindt is een prestatie van formaat. Als organisatie heb je vaak niet direct te maken met cloud computing maar met een dienst of webapplicatie die van cloud computing gebruik maakt. Cloud computing is dus geen doel, maar een indirect middel om bepaalde voordelen te behalen in prijs, gemak en betalen voor wat je daadwerkelijk gebruikt zonder langlopende contracten. En dit allemaal op een schaalbare manier.

Over wetten en veiligheid is het laatste woord nog niet gezegd, maar er zijn goede indicatoren dat dit slecht een tijdelijke drempel is.

Om daadwerkelijk grote voordelen te behalen met cloud computing is visie nodig. De techniek doet het wel, het gaat om het vinden van een hefboom waardoor er minder arbeid nodig is om doelen te bereiken.

Cloud computing maakt het mogelijk om als eenling of klein team een krachtig middel in te zetten waarmee miljoenen gebruikers bediend kunnen worden over de hele wereld.

woensdag 18 januari 2012

Dropbox handleiding voor gevorderden

Ik ben een groot fan van Dropbox en weet er meer over dan de gemiddelde gebruiker. Nu wil ik graag mijn kennis delen en een gratis ebook schrijven “on-demand”.  Ik geef hier een paar scenario’s waar in mijn ogen veel vraag naar is. Als tien mensen behoefte hebben aan het antwoord op deze scenario’s zal ik het boekje schrijven.

Dus stuur een e-mail naar Henri@henrikoppen.nl met als onderwerp Dropbox en als ik daar tien van heb stuur ik je het boekje toe.

Dit is een experiment waarin ik dus schrijf over waar werkelijk behoefte naar is. Het zou leuk zijn als dit experiment wordt uitgevoerd, dus deel het zal ik zeggen…

Scenario 1: Ik gebruik Dropbox op mijn werk, maar wil niet dat alle dropbox bestanden op mijn werkplek staan

Scenario 2: Hoe beveilig ik mijn dropbox bestanden tegen diefstal van mijn laptop?

Scenario 3: Hoe ga ik op een veilige manier met vertrouwelijke documenten om?

Scenario 4: Hoe kan ik goed zoeken op tekst in allerlei documenten, bijvoorbeeld op een prijs die op een opgeslagen factuur staat?

Scenario 5: Hoe kan ik Dropbox koppelen aan Google Docs?

Scenario 6: Hoe detecteer ik welke files door anderen zijn gewijzigd?

Update 19-01-2012: 6 e-mails binnen.

maandag 16 januari 2012

Open data en trends van 2012

Artikelen schrijf je met een doel. Bij blogs mag je daarin wat losser zijn. Hierbij wil ik een eerste aanzet doen om sneller mijn gedachten en actualiteiten te delen zonder eerst te reviewen en te editen om meer focus in een boodschap te stoppen.

Vandaag was ik bij een presentatie over Open Data. Dit werd gegeven in de Innovatie Fabriek te Zoetermeer. Ik ging er vooral heen omdat er een aantal ondernemers kwamen die hun kantoor gaan betrekken in de Innovatie Fabriek. Ik wil dat wellicht ook en heb daarom polshoogte genomen. Jaren geleden heb ik daar ook een kantoortje gehad, maar sindsdien het pand vooral leeg gestaan.

“Open Data” wordt door de overheid aangepakt om data van overheden te delen die door ieder die daarin interesse heeft. Momenteel zijn enkele tientallen datasets beschikbaar. Dit gaat om allerlei data van overheden die niet naar personen te herleiden zijn. In andere Europese landen is dit initiatief al een stuk verder, maar ook Nederland heeft grote plannen. Denk bijvoorbeeld aan kadaster informatie of een lijst van alle publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Wat ik wel mooi vond aan het verhaal is dat het vooral pragmatisch wordt opgezet. Gewoon maar wat proberen, zie http://data.overheid.nl/

Vorige week heb ik zelf twee seminars gegeven over Cloud Computing en die waren vanuit mij gezien succesvol. Veel positieve feedback. 100% van de vooraf aangemelde gasten waren aanwezig en dat is ook uitzonderlijk. De dag na de seminar kwamen er veel mailtjes en telefoontjes en dus ook leads. Wat ik vooral belangrijk vond is dat het publiek een anderhalf uur echt heeft opgelet. Cloud houdt mensen niet alleen bezig, het kan ook leuk zijn. In maart komt een vervolg op dit seminar waarin ik in ga op werkelijke praktijk cases en methodieken uitleg hoe je daadwerkelijk kunt besparen met cloud computing. Daarnaast leg ik ook uit hoe je de organisatie flexibeler kunt maken zodat deze wendbaarder is in de toekomst.

Een aantal dingen die mij zijn opgevallen en die we veel terug zullen zien komen dit jaar:

1) De drempel om cloud computing te adopteren wordt steeds lager
2) Steeds meer mensen zijn bewust van de verandering en verwelkomen deze ook
3) Onderscheid tussen privé en wat je transparant kan en mag maken wordt steeds duidelijker met het gevolg dat er ook meer data gedeeld gaat worden.
4) Social Media wordt steeds gewoner en wellicht zelfs saai. Dit maakt wel ruimte voor dingen die echt werken en omarmd zullen worden
5) Het Nieuwe Werken wordt ook steeds normaler waardoor de snelheid van adoptie alleen maar toeneemt. 6) De snelheid van ontwikkelingen in SaaS producten zoals Google Apps & Office 365 gaan steeds sneller en het krijgt zelfs symptomen van volwassenheid!
7) Om tegengas te geven aan al dit positieve nieuws denk ik dat de adoptie van het digitale lezen dit hele jaar nog steeds tegen veel weerstand zal aanlopen. Nederland is nog niet klaar om massaal over te stappen op digitaal lezen. Dit komt door het uitblijven van een “killer” gadget aan de ene kant, maar vooral aan het vastklampen aan het oude vertrouwde en niet willen loslaten van het huidige business model. Gevolg zal alleen maar meer slachtoffers maken.
8) Ook denk ik dat dit het jaar nog niet wordt van de video on demand ondanks dat dit wel klaar is voor een massale doorbraak. Ook hier lijkt het huidige business model innovatie tegen te gaan.

Wat je wel ziet gebeuren is dat er meer inhoud gegenereerd wordt welke zijn weg zal vinden buiten de bestaande modellen om. Zoals zelfs schrijven en publiceren zonder tussenkomst van uitgever.

Deze punten zal ik in prikkelende artikelen verder uitwerken. Wil je al snel meer weten? Neem dan contact met mij op.