zaterdag 31 december 2011

Top 5 Cloud wensen voor 2012

Zo op de valreep van 2011 wil ik nog wat gedachten delen. Ik ben helemaal into the cloud en help bedrijven om ook te profiteren van cloud computing. Om de adoptie van cloud computing te versnellen heb ik een aantal wensen die het voor bedrijven makkelijker maken om de overstap te doen en daarnaast heb ik persoonlijk ook nog wat wensen voor de cloud.

Wens 1: Jezelf kunnen identificeren

Je kunt lang mijmeren over wat the Next Big Thing is na sites zoals Twitter, Facebook, Google, et cetera. Maar soms zie je dingen niet aankomen die achteraf zo voor de hand liggen. Een online paspoort is zo’n ding. Ja er zijn dappere pogingen gedaan door onder andere Microsoft met Passport, of OpenID, maar deze hebben nooit tot een hefboom geleidt of tot een breder gedragen veilige manier om jezelf aan te tonen. Google heeft onlangs zijn twee stappen verificatie uitgerold en dit is al een serieuze poging om de cloud een stuk veiliger te maken. In ieder geval is een username en wachtwoord onvoldoende veilig voor werken in de cloud, en een centrale vertrouwde dienst zou de cloud vleugels kunnen geven.

Wens 2: Tegendruk tegen het cloud geweld uit de verenigde staten

Alle grote cloud aanbieders komen uit de VS. De VS is ook een broedplaats voor allemaal vileine initiatieven zoals SOPA en Patriot Act. Niet alleen wettelijk is dit een doorn in het oog ook compliance (zoals klanten die aangeven dat hun data niet buiten de EU mag worden opgeslagen) is een beperking om aanbieders uit de verenigde staten te gebruiken. Daarnaast is hun mentaliteit drastisch anders dan in landen zoals Nederland en België. Ze hechten daar minder waarde aan privacy. Er zijn wel Benelux aanbieders maar het niveau van Amazon, Google, Microsoft, SalesForce et cetera wordt bij lange na niet gehaald. Met name het maken en bewerken van office documenten en synchroniseren van bestanden zou ik graag in de EU doen. Maar ook een selfservice zoals dit bij Amazon EC2 mogelijk is zou een welkome toevoeging zijn. En bijvoorbeeld een Azure oplossing die niet door Microsoft gehost wordt. Feit is dat Eu weinig krachtige alternatieven heeft, en als die er zijn, weten ze die goed verborgen te houden.

Wens 3: Een betaalbaar abonnement voor digitale diensten

Waarom is downloaden van films nog steeds gemakkelijker en veel goedkoper dan kopen? Waarom is streamen zoals Netflix dit in de verenigde staten doet goedkoop en bij ons zo beperkt en duur? Waarom doen uitgevers van boeken er alles aan om digitaal niet door te laten breken? Waarom zijn gekochte digitale boeken onhandiger dan gedownloade boeken? Waarom zijn digitale boeken niet substantieel goedkoper dan fysieke boeken? Waarom heb ik bij mijn eReader nog een computer nodig?

Voor muziek gebruik ik Spotify –betaald omdat ik het ook op mijn iPhone gebruik- maar voor films en boeken zijn nog geen goede oplossingen? Ik wil graag betalen, alleen niet veel meer dan ze in de verenigde staten doen. En ik snap dat Nederlandse boeken wel duurder zijn dat Amerikaanse boeken door de beperkte afzetmarkt. Maar een Nederlandse of Europees eco systeem ontbreekt.

Wens 4: Het kunnen monitoren van Cloud activiteiten

Ik ben over naar de Cloud. Ik werk veel samen met mensen uit andere bedrijven en freelancers, maar ik mis bepaalde tools in mijn cloud als het gaat om eigen medewerkers. Als ik bestanden deel in de cloud, dan wil ik iets meer gevoel van controle hebben. Bijvoorbeeld een waarschuwing als een exotisch IP adres bestanden opent. Of een overzicht van de sterkte van wachtwoorden van medewerkers, of een indicatie waar bestanden worden opgeslagen. Een dashboard met de hoeveel activiteit per medewerker zou al welkom zijn. Dus kortom meer mogelijkheden om het gevoel van inzicht te verstevigen.

Wens 5: Een gebruiksvriendelijk sociaal netwerk.

Ik had het met Hyves, ik heb het met Facebook, maar Google+ en LinkedIn zijn ook niet veel beter. Geregeld ben ik kwijt waar ik ben, waar ik naar kijk en of ik iets juist gedeeld heb. De usability van sociale netwerk sites is in de regel belabberd. Geregeld krijg ik een melding op telefoon of e-mail, daar klik ik dan op en vervolgens zie ik andere dingen dan ik verwacht had. Als ik het al moeilijk vind, wat moet mijn moeder ervan vinden? Daarnaast erger ik me dood al alle apps die rechten vragen op meer dan nodig is. Kun je op een site inloggen met je Facebook account, willen die meteen rechten om uit mijn naam status updates te schrijven. Daarnaast is het vaak onduidelijk of het koppelen op een veilige manier gebeurt. Wil je een spelletjes spelen, ziet iedereen meteen dat je het spelletje gespeeld hebt.

Wellicht kan ik nog meer wensen opschrijven, maar deze zijn voor mij een top 5 wensen die ik in 2012 graag gerealiseerd zou zien. Wat vind jij?

dinsdag 13 december 2011

Hoe wordt ik een goede consultant?

Een paar jaar geleden gaf mijn zwager Jorg een tip over een boek wat ik in zijn ogen moest lezen. Flawless consulting van Peter Block. Als je consultant bent en dit boek nog niet kent, dit zou mijn eerste tip zijn. En om daar wat kracht achter te zetten zal ik een citaat opnemen waar ik persoonlijk veel van geleerd heb, een valkuil waar ik redelijk vaak ben ingestapt; consultant als “extra handjes”.

Consultant as an extra "pair-of-hands"
Here the manager sees the consultant as an extra "pair-of-hands".
The manager says in effect, "I have neither the time nor the inclination to deal with this problem. I have examined the deficiencies and have prepared an outline of what needs to be done. I want you to get it done as soon as possible". The manager retains full control. The consultant is expected to apply specialized knowledge to implement action plans toward the achievement of goals defined by the manager.

Here are some of the clues that the consultant is acting as a pair of hands.

The consultant takes a passive role. The order of the day is responding to the manager’s request, and the consultant does not question the manager’s action plans.

Decisions on how to proceed are made by the manager. The consultant may prepare recommendations for the manager’s review and approval.

The manager’s selects methods for data collection and analysis. The consultant may do the actual data collection in accordance with procedures outlined by the manager.

Control rests with the manager. The consultant is expected to make suggestions, but the outright disagreement is avoided as this would be seen as a challenge to the manager’s authority.

Collaboration is not really necessary. The manager feels that it is his or her responsibility to specify goals and procedures. The consultant can ask questions for clarification.

Two-way communication is limited. The manager initiates and the consultant responds. The manager initiates in a descriptive or evaluative mode.

The manager specifies change procedures for the consultant to implement.
The manager’s role is to judge and evaluate from a close distance.
The consulant’s goal is to make the system more effective by the application of specialized knowledge.

The major problem emerges in the discovery phase. In a pair-of-hands mode, the consultant is dependent on the manager’s ability to understand what is happening and to develop an effective action plan. If the manager’s assessment is faulty, the action plan won’t work. The consultant who provided the “service” becomes a convenient scapegoat.

To avoid the big trap, the consultant may ask for time to verify the manager’s assessment. And then the consultant may face other problems—managers who have a preference for consultants who take on the pair-of-hands role may interpret such requests as questioning their experience, their authority, or both.

~~~

Het hele boek staat vol van dit soort voorbeelden. En ook de manier waarop je hier mee om moet gaan zodat je consultancy zuiver houdt. Ik zal geen link geven waar je dit boek kunt bestellen, maar in de UK of VS is het boek zelfs inclusief verzendkosten een stuk goedkoper. Go get it!

Google is your friend.

vrijdag 9 december 2011

2 Dropbox tips

Ik ben een enthousiast gebruiker van Dropbox. Hier zijn twee tips die het nog beter maken.

Tip 1: Indexeer PDF Files op 64 bits Windows
Ik heb een Fujitsu ScanSnap  en daarmee scan ik alle post in die ik binnen krijg. Deze scans worden ook meteen door de OCR heen gehaald. De scanner maakt PDF files aan welke ook nog eens doorzoekbaar zijn op woorden. Helaas als je Windows 64 bit versie hebt geïnstalleerd werkt deze standaard niet. Je moet hiervoor een Adobe PDF filter voor Windows installeren.

Na installatie zal je merken dat je nog steeds niet binnen PDF files kunt zoeken. Dit komt omdat de index over deze files opnieuw moet worden aangemaakt. De index opnieuw op laten bouwen is gelukkig niet moeilijk.

Klik op de Windows button (of start knop) en tik daar in Index. Je ziet dan een programma in de lijst verschijnen, in het Engels is dit “Indexing Options” in Nederlandstalig Windows “indexeringsopties”.

Klik op de knop Advanced (Geavanceerd)  en in het scherm staat in het midden een knop “Rebuild” of de Nederlandse variant “Opnieuw samenstellen”. Nu gaat hij opnieuw de indexen opbouwen en daarna kun je wel alle PDF files doorzoeken op trefwoorden.

Tip 2: Versleutel je dropbox folder op de laptop.
Stel je laptop wordt gestolen. Standaard zijn de gegevens op je laptop niet versleuteld en voor iedereen leesbaar. Dus ook de inhoud van je gehele Dropbox map. De oplossing is te maken met de tool TrueCrypt. Hiermee kun je een file maken die functioneert als een versleutelde harde schijf.  Door de DropBox folder op deze nieuwe virtuele harde schijf te plaatsen zijn de Dropbox files op de laptop onleesbaar bij verlies.

Nu moet je nog wel instellen dat Dropbox niet direct start als je jouw laptop opstart.

Bij het aanmaken van een harde schijf met TrueCrypt kun je aangeven dat deze automatisch start als je de laptop opstart. Hij zal dan om een wachtwoord vragen. Nadat dit gebeurd is kun je Dropbox starten. Met Google is ook wel te vinden hoe dit automatisch gebeurt, maar persoonlijk vind ik het niet erg om Dropbox handmatig op te starten.

Hiermee heb je de zekerheid dat je geen data aan derden overlaat als jouw laptop gestolen wordt. Uiteraard kun je ditzelfde doen op de vast PC thuis. Nu nog zorgen dat je een sterk wachtwoord gebruikt bij Dropbox zelf en deze niet voor andere diensten gebruikt, dan zit je wel veilig.

Veel instructies op het internet leggen je uit hoe je in Dropbox zelf de files kunt versleutelen, maar het nadeel hiervan is dat je dan de files niet kunt openen op je smartphone.