woensdag 31 maart 2010

Waarom werkt de Apple Iphone?

Zoals je wellicht weet ben ik één van de 90% van de Iphone gebruikers die zeer tevreden is. Ik lees graag over de Iphone en kwam zodoende een rapport tegen van een bedrijf “Strand Consult” welk heel kritisch is over de Iphone, maar dan vooral vanuit het standpunt van een Telecom bedrijf gezien. Zie deze link: http://www.strandconsult.dk/sw3896.asp . Ik heb overigens het rapport ook opgevraagd en doorgelezen inclusief een e-mail discussie met John Strand.

Sinds hij geen Nederlands leest en ik verder niet op het rapport in wil gaan, ga ik verder met mijn vraag: Waarom werkt de Apple Iphone?

Hoewel Apple nog steeds maar een bescheiden aandeel heeft op het totaal aantal verkochte mobiele telefoons, en een heel klein aandeel als percentage in de smartphones, is het succes duidelijk. Hierbij moet wel ik wel vermelden dat de media het toestel ook erg gehyped en er mensen zijn die van hun geloof zijn afgestapt en nu Apple volgers zijn geworden.

Toch zullen diverse bedrijven zoals Nokia, Sony Ericsson & Google jaloers zijn op het enorme succes. Want niet alleen is de telefoon een hit, ook de bijbehorende ITunes en App Store lopen meer dan goed.

De Iphone is ook de eerste smart phone waarover ik echt tevreden ben. Het werkt gewoon en is voor alles te gebruiken. Dit dan wel weer ten koste van een hoop geld, maar dat maakt uiteindelijk niet uit, want het aanbod van een Iphone in combinatie met een abonnement is zeer aantrekkelijk. Nu moet ik daarbij weer opmerken dat T-Mobile nu niet bepaald mijn eerste keus is; bereik is vaak toch echt minder en de internetverbinding niet bijster snel. Maar aangezien er veel WIFI beschikbaar is, is dit geen onoverkomelijk punt. Voor 45 euro heb je 300 belminuten, 300 SMS-jes en onbeperkt internet (maart 2010, 2 jarig contract). Bovendien spaar je minuten die je niet hebt gebruikt op.

Maar waarom ben ik nu zo blij met het apparaat? In theorie kunnen andere telefoons dit ook. Aan de ene kant ligt dit aan gebruikerservaring. Je hebt de telefoon snel door, het doet wat het moet doen en is ook nog snel. Er zijn echter heel veel kleine details die op de Iphone net goed aanvoelen en op bijvoorbeeld Windows mobile (tot in ieder geval 6.5) niet. Ook bijvoorbeeld de stemherkenning is extreem veel beter dan het andere wat ik ken. Toch ligt de grootste kracht in de generieke toepasbaarheid en het gemak waarmee je dat bediend. Je zoekt een app, klikt op Installeer en voilà, het staat er. Wil je Twitteren? Geen probleem. Wil je de krant lezen? Zeg maar welke. Weerbericht inzien? Slechts één druk op je scherm en het staat er. Zelfs spelletjes werken er lekker op, mede door de Multi-touch functionaliteit. Het is goedkoop, snel en gemakkelijk. Zet mij in een gevangenis: Als er maar stroom is en internet, dan vermaak ik me wel. De mogelijkheden zijn fenomenaal. Onbekend ergens en lekker eten? Gebruik de Iens app. Nieuwe digitale camera kopen? Scan het etiket en zie wat anderen vinden en waar het goedkoper is.

Langzaamaan kun je dit elders ook wel krijgen. Navigatie op de Nokia, e-mailen op de black-berry, kijk eens naar Android en de Android Market. Toch hebben zij nog een lange weg te gaan en zal Apple voorbijstreven een hele opgave zijn.

Waarom zag niemand dit eerder? Waarom was er niet een ander bedrijf die dit heeft gedaan?

Ik denk dat het antwoord te vinden is door naar de alternatieven te kijken. Zou Nokia zoiets hebben kunnen doen? Nee. Want Nokia gebruikt een niet (geheel) eigen ontwikkeld platform: Symbian. En omdat er ook andere telefoonmakers zijn wordt het ontwikkelen van een eigen “app store” niet de meest voor de hand liggende keuze. Ook door de diversiteit van telefoons, zowel op hardware gebied als dat ze allemaal andere formaten hebben wordt het ontwikkelen van generieke applicaties een moeizame onderneming. Onderschat niet hoe ingewikkeld het is om een rijke gebruikerservaring te bieden als je met zoveel verschillende schermen te maken hebt.

Als je als voorbeeld de personal computer neemt, dan zie je dat Apple het ook daar uiteindelijk makkelijker heeft dan Microsoft. Microsoft moet op alle PC’s draaien. Apple alleen die op Apple PC’s. Een Apple heeft uit principe minder functionaliteit, maar alles werkt wel net even gemakkelijker (wellicht omdat er minder is en de gebruiker minder ik kan stellen). Het bouwen van Windows is dus een stuk complexer dan het maken van een OS voor een Apple PC.

Had bijvoorbeeld Symbian een App Store moeten maken? Misschien, maar het blijft dezelfde uitdaging met alle hardware en ook verdienmodellen zijn complexer. Daarnaast is Symbian in eigendom van meerdere bedrijven met belangen en is consensus dus veel moeilijker te bereiken.

Een sprong naar spelconsoles in de vergelijking is wellicht zinvol om in ogenschouw te nemen. Zowel de XBOX 360 als de Playstation 3 hebben ook hun eigen digitale store. Overigens is het succes daarvan vooralsnog beperkt als je naar de omzetvolumes kijkt en eigenlijk is dat gek. Waarom besteden mensen hier relatief weinig geld? Omdat het te duur is? Betalen lastig? Weinig bijzondere content? Misschien, maar vooral ook omdat games in een fysieke winkel gekocht kunnen worden. Er is dus een alternatief en een hele andere wereld aan gekoppeld. De enige manier om iets fysieks op je Apple te krijgen anders dan de AppStore is via de USB poort. Daarnaast bevat de Iphone ook geen externe media (zoals schijfjes, geheugenkaarten of USB poorten).

Waarom de Iphone dus werkt blijft dus een lastige vraag, misschien is het de mix van allemaal dingen die goed samenkomen: Een gebruiksvriendelijke interface, zeer gemakkelijk om dingen op te installeren en bovendien goedkoop. Voeg daarbij het “sexy” imago aan toe (met dank aan de Apple’s briljante marketing) en misschien is dit het killer recept.

Als laatste bedenk ik me dat het feit dat het ook een telefoon is en dat het dus goedkoop te verkrijgen is via een abonnement ook een grote rol speelt. Bij een PS3 betaal je gewoon een hoop geld zonder voordeel. Maar dit is toch niet zo’n krachtig voordeel, want de I-Pod Touch verkoopt ook gewoon goed, en daarvoor is geen “subsidie”.

Als allerlaatste punt wil ik nog inbrengen dat de I-Phone niet alleen een telefoon is. Sterker nog, zelf gebruik ik hem nog geen 10% van de tijd om mee te bellen. Spelen, kijken naar het nieuws en weer, luisteren naar muziek doe ik er veel vaker mee.

De situatie om het succes uit te leggen van de Iphone is dus niet eenvoudig en het is uiteindelijk toch een uniek product. Soms moet je dingen niet doorgronden en maar gewoon gebruiken. En dat ga ik nu maar eens doen.