zaterdag 10 oktober 2009

Workshop BI levert geld op

Ik ben geen Business Intelligence expert, maar in mijn werk heb ik er vaak mee te maken en ik lees er graag over. Wat me opvalt is dat er bij BI heel vaak over techniek gesproken wordt en of deze goed is of niet. BI is mijn ogen maar een klein beetje techniek (om het mogelijk te maken) maar het leeuwendeel van de I komt echt uit de mens. De kwaliteit van een BI ligt dus voornamelijk in de menselijke inspanning. Omdat het een vakgebied is waar nog veel ruimte voor cowboys is wil ik mijn licht graag laten schijnen op de unieke mogelijkheid om BI in de praktijk te brengen. Deze Workshop BI kost u niets meer dan tijd en laat het gehele spectrum van het vakgebied zien. Bij het welslagen van deze workshop zult u zelfs geld verdienen. Waar vind je dat nog; Geld verdienen door het volgen van een workshop?

Genoeg geheimzinnigheid, hier volgt de workshop documentatie. De prerequisites (benodigdheden) zijn: Een bankrekening, Internet bankieren en wat vrije tijd. Als u deze beschikbaar heeft gaat u naar Yunoo.nl en maak daar een account aan. Vervolgens download u transacties van uw bankrekening en importeert u deze in de applicatie. Dat is veilig, Google er maar op los, er is veel over geschreven o.a. door de consumentenbond. Als u dit gedaan heeft zijn een groot deel van uw banktransacties al gecategoriseerd. U ziet dus hoeveel uitgaven naar bepaalde doelen zijn gegaan (boodschappen, vaste lasten, uiterlijke verzorging, etc.). Daarna komt er wat handwerk bij kijken om de onbekende transacties in te delen. Deze zaken kun je bijvoorbeeld per maand zien.

Als u een behoorlijke periode inzichtelijk heeft gemaakt kunt u acties uitzetten voor bepaalde zaken die u niet bevallen. Bijvoorbeeld de boodschappen uitgaven met 20% verminderen voor de komende drie maanden. Daarvoor kunt u meerder tactieken verzinnen. Minder alcohol of meer B-merken, of bijvoorbeeld minder vaak winkelen en dus avondeten voor meerdere dagen halen (de zogenoemde weekboodschappen).

Na die periode kunt u meten of de doelstellingen gehaald zijn.

U kunt dit dus zien als een workshop BI. Het heeft namelijk *alle* facetten van een BI traject. U moet data putten uit een bron (banktransacties) en vaak uit meerdere bronnen (meerdere rekeningen, maar ook bijv. een kasboek). Na het importeren onstaat een zekere vervuiling. Sommige van die vervuiling kunt u structureel oplossen (door type transacties over te zetten naar een andere categorie en nieuwe categorieën aan te maken). Nu heeft u de BI omgeving gevuld en rapporten voorhanden waarop u uw onderneming (huishouden) kunt sturen. U neemt een doelstelling aan en koppelt dit aan een deadline. Door data op te halen en aan te vullen kunt u zien hoe uw beslissingen effect hebben op uw uitgaven patroon. Een ander facet is ook dat het een inspanning is om BI uit te voeren en daadwerkelijk toe te passen in de praktijk.

Aanvullende inzichten zijn: Data is nooit zuiver en heeft altijd een mate van vervuiling bijvoorbeeld dat een contante opname bestaat uit een aantal transacties die u niet zult terug zien in de resultaten, data heeft een bepaalde interpretatie; als meerdere mensen transacties aan categorieën zou toewijzen ontstaat er een verschil in inzicht. En hoeverre hebben omgevingsfactoren invloed op het behaalde resultaat? Als er een kind naar school gaat veranderen de uitgaven. WOZ belasting wordt vaak in termijnen betaald die niet het hele jaar bestrijken, etc. Maar bovenal: dat het veel discipline kost om deze workshop echt getrouw uit te voeren! Het is net de praktijk.

Als uw workshop slaagt zult u beter met uw geld omgaan. Dit resulteert dus in opbrengsten door middel van besparingen. Maar ook als u niet slaagt levert u dit wellicht een inzicht op. Dat BI misschien toch niets voor u is.

Henri Koppen
10 oktober 2009